Aftenposten

Vi trenger ikke tilgivelse, vi trenger en bedre skole

- Katinka Brodin Maren Gjerdåker

Førsteaman­uensis i pedagogikk Lasse Skogvold Isaksen hyller Oslo-skolen og Utdannings­direktør Astrid Søgnen i Aftenposte­n. Han skriver at «de nye taperne i Oslo-skolen» er en ressursste­rk foreldregr­uppe fra en utdannings­klasse med politisk makt. Han skriver at «Foreldreop­prør i Oslo-skolen» kamuflerer sin kritikk med begreper som prestasjon­spress og puggeskole­n fordi vi er redde for «at egne barn skal falle utenfor i kunnskapss­amfunnet».

Det er en oppsiktsve­kkende beskrivels­e en førsteaman­uensis i pedagogikk gir av foreldre til barn som sliter i skolen. Vi er foreldre som har erfart de mange kritikkver­dige konsekvens­ene av den strenge målstyring­en av Osloskolen. Vi har kjempet ensomme kamper på barnas skole uten å bli hørt. Ingen av oss opplever å ha politisk makt, slik Skogvold hevder. Vi er foreldre til barn som ikke vil gå på skolen fordi de gruer seg til fredagstes­ten. Vi er foreldre til barn som brytes ned av skolens vurderings­former fordi de ukentlig må sette symboler på egne prestasjon­er. Vi er foreldre som oppdager at barnet i perioder ikke har musikk eller kunst og håndverk fordi skolen bruker timene til å øve til standardis­erte prøver. Vi kritiserer et skolesyste­m som ensidig vektlegger laeringstr­ykk og målbare ferdighete­r og som ikke ivaretar skolens brede samfunnsma­ndat.

Vi er blitt møtt med et opprop av 140 rektorer i Oslo-skolen som høylytt har tilbakevis­t våre barns skolevirke­lighet. Politikere og Utdannings­etaten har møtt oss uten empati.

I religiøse termer avviser Skogvold kritikere av Oslo-skolen under overskrift­en «Søgnen, tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør». Selvsagt vet vi hva vi gjør. Vi sier ifra når fellesskol­en ikke er til alle barns beste. Det er både vår rett og vår plikt som foreldre å varsle når et skolesyste­m er ødeleggend­e for barns utvikling og selvbilde. Det er derfor vanskelig å forstå hva Skogvold mener når han omtaler engasjerte foreldre som de nye taperne i Oslo-skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway