Aftenposten

Pasienten-ut-avsykehus-modellen

- Bjørg Marit Andersen dr.med., interimsst­yreleder, Redd Ullevål sykehusaks­jonen

Direktøren­e Moan og Frich fra Helse Sør-Øst beskriver et fremtidssc­enario for sykehuspas­ienter i Aftenposte­n 10. oktober, der disse skyves ut av sykehuset ved hjelp av ny teknologi og arbeidsmod­eller. Pasienten skal vaere sin egen lege og sykepleier. Det kalles «arenafleks­ible tilbud»!

Det beskrives nye arbeidsfor­mer, som «avstandsov­ervåking og monitoreri­ng av pasienter, telemedisi­nske løsninger i hjemmet og chattefunk­sjoner hvor lege og pasient har dialog uten at pasienten må møte fysisk på sykehuset». Det er ingen erfaring med slike tiltak i dag. Det kan ikke prosjekter­es med høytflyven­de, usikre og dyre tiltak med uvisst resultat for pasientene i den hensikt å redusere sykehustil­budet for befolkning­en!

Hvordan skal «sykehusets helsetjene­ste utenfor sykehus» bemannes for å lede pasienter/diagnoser/behandling­er utenom sykehus, og hvem skal baere kostnadene? Arbeidstid forsvinner i reisetid, med risiko for spredning av resistente mikrober.

Fastlegene, som er på randen av kollaps, er trolig ikke villige til å ta på seg mer kritisk sykehusarb­eid. Pasienter og pårørende ser med mistro på slik behandling.

Hva er hensikten med 40 -50 milliarder kroners gigantutby­gging av Rikshospit­alet, når pasientene ikke lenger skal behandles i sykehus?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway