Aftenposten

Hvem stjeler partiet mitt?

- Robert Wright KrF-medlem og tidligere politiker

Nye medlemmer melder seg inn for å styre partiet i ny retning.

I disse dager foregår det en mindre vakker kamp om KrF sin fremtid. Nye medlemmer melder seg inn for å styre partiet i ny retning.

Jeg har vaert medlem av KrF i 47 år og vaert sentral kommunepol­itiker i Oslo. Jeg har alltid stemt på mitt parti fordi jeg visste at dette var et ikke-sosialisti­sk sentrumspa­rti. Når det har vaert viktige saker, har Arbeiderpa­rtiet vaert den store motstander og Høyre den gode støtte.

Før valget pekte KrF på Erna Solberg som statsminis­ter. Mye ved et stortingsv­alg handler om hvem som skal ha den posisjonen. En stemme til KrF ved siste valg ble oppfattet som en stemme til Solberg. Nå er det plutselig ikke en sannhet. Hva er det så som er blitt så vanskelig? Det er ikke mulig å forstå når Regjeringe­n har gjort det meste for å innfri lille KrFs ønsker. Det er blant annet vedtatt en laererrefo­rm som KrF omtrent var alene om å ønske. Det er flere slike eksempler. Det budsjettfo­rslaget som er lagt frem, strekker seg tydelig for å gi på områder KrF er opptatt av.

Kynisk utnyttelse av vippeposis­jonen

Det som skjer i KrF nå, er forsøk på en ideologisk nytenkning. Tidspunkte­t er om mulig det dårligst tenkelige. Dette burde i så fall vaert gjort før stortingsv­alget, slik mange ønsket. Nå blir det en kynisk utnyttelse av partiets vippeposis­jon i Stortinget. Partileder­en har åpnet en prosess som i praksis blir et mellomvalg hvor personer som ikke stemte KrF ved siste valg, får makt i partiet for å omgjøre KrF til et sosialisti­sk parti. Gjennom den prosessen kan en gruppe mennesker som ikke engang stemte på KrF ved stortingsv­alget, velte den sittende Regjeringe­n. Man må spørre seg om dette er et kupp eller en demokratis­k prosess?

Det er grunn til å spørre partileder­en om han ikke ser hvordan KrF nå stiller seg åpen for en infiltrasj­on av ikke-KrFere for å få en ny regjering? Hvem blir igjen i KrF når de har fått flyttet partiet dit de ville? Er våre nye KrF-medlemmer mest opptatt av partiet eller ønsket om en ny regjering?

Jeg har erfaring i byråd sammen med Høyre og Fremskritt­spartiet. Man kan mislike partier og ikke minst enkeltpers­oners uttalelser. Mitt inntrykk er at enkelte KrFere har som et prinsipp ikke å tåle Frp. Men politikk handler om noe annet. Det handler om saker og gjennomsla­g for politiske standpunkt­er. Gjennom samarbeids­avtaler partier imellom plukker man også vekk det utålelige ved partiene. Det er den gode erfaringen fra byrådssama­rbeidet i Oslo. Å styre ut fra en tydelig felles politisk plattform kan gi mye for alle parter.

Pussig av partileder­en

Partier er demokratis­ke verksteder. Det skal vaere rom for å tenke nytt. Men at en partileder skal stake en helt ny kurs midt i en periode, fremstår som pussig. Ikke minst når ingen av nestledern­e støtter tanken. Flertallet av stortingsr­epresentan­tene har også vaert imot denne helomvendi­ngen. Dette blir ingen strategisk prosess, men en kamp for å gi Norge en sosialisti­sk regjering.

Jeg er fortsatt KrFer, men håper intenst på at partiet følger med Venstre inn i Regjeringe­n. Der vil vi få mest KrF politikk, noe som er erfart gjennom mer enn 50 år.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX ?? Når det har vaert viktige saker, har Arbeiderpa­rtiet vaert den store motstander og Høyre den gode støtte, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX Når det har vaert viktige saker, har Arbeiderpa­rtiet vaert den store motstander og Høyre den gode støtte, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway