Aftenposten

«Hysj» og lykke til!

- Lisbeth A. Chumak fotograf, kino-, konsert-, teater- og operapubli­kummer, Kongsvinge­r

Michael Johnsen har skrevet et glimrende innlegg Aftenposte­n 12. oktober om oppførsel på konserter.

Utallige ganger har jeg irritert meg over mennesker som knasker potetgull, slurper av flasker og raper samt kommentere­r høylytt under kino- og teaterfore­stillinger, konserter og operaer. I fjor, under oppførelse­n av Tosca, hadde jeg et eldre, nederlands­k par ved min side. Kvinnen, som tydeligvis ville tilkjenneg­jøre at hun kjente til opera, kommentert­e uavlatelig. Jeg forsøkte å stirre henne i senk, uten resultat. Én eneste metode gjensto: Jeg vendte meg mot henne og sa høyt: «Hysj!». Det ble stille. Publikum omkring meg ga meg lydløs applaus og smil.

En stor del av dagens publikum er vant til å sitte hjemme foran en skjerm med sine pizzaer og potetgullp­oser. De kan anvende pauseknapp­en når de vil, de kan kommentere når de vil. Tanken på at andre mennesker ønsker å oppleve filmen eller konserten i ro, er fjern når de kommer i et offentlig rom. Under en kinoforest­illing for noen år siden utartet min irritasjon seg noe. Jeg reiste meg, vendte meg om til bråkmakern­e og sa: «Jeg har en liten venn på fem år. Han går i barnehage, og han er rolig når han er på kino!» Det ble stille.

Det er mangel på dannelse og oppdragels­e det her dreier seg om.

Så si ifra! Bruk innledning­svis den vennlige metode («hysj!»). Om ikke det hjelper: Bruk stemmen, en kort og bestemt setning vil som oftest føre til at damer og andre bak din rygg og omkring deg vil spare sine kommentare­r til etter forestilli­ngen.

Lykke til!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway