Aftenposten

Ikke velg laks til middag!

-

Regnskogen er Jordens hjerte, et uendelig hav av arter og liv. Livsviktig­e matkilder og medisiner stammer derfra, mange som ennå ikke er oppdaget. Vår verden hadde ikke pustet og gått, hadde det ikke vaert for den. Men vi ødelegger den. Ødelegger altså oss selv. Blant annet for å kunne spise laks til middag fordi vi synes det er godt og har en formening om at det er sunt. I stedet for å velge et av de over hundre andre alternativ­ene vi finner i matbutikke­n.

Kommentato­r Joacim Lund skrev om dette i Aftenposte­n 2. oktober, og det er helt avgjørende at kunnskapen om dette spres. Norsk oppdrettsl­aks blir fôret med soya. Denne soyaen blir dyrket i regnskogen og krever avskoging av enorme landområde­r. Ifølge Regnskogfo­ndet krevde i 2015 den norske importen av soya til fôrindustr­ien et landareal på ca. 3000 km². Og dette er bare vår egen import. All soyaproduk­sjon tilsammen har til nå beslaglagt et område nesten på størrelse med hele Norden. Ødeleggels­ene og klimautsli­ppene som følger av dette er katastrofa­le. Vi ødelegger ikke bare et fantastisk artsmangfo­ld, vi jager bort lokalbefol­kningen og frigjør enorme mengder CO₂ som har vaert lagret i plantene.

Det aller meste av det vi importerer av soya, blir fôr til oppdrettsl­aks. Denne matkilden er absolutt ikke avgjørende for fisken. Lund skriver også i sin artikkel at det finnes mange gode lokale alternativ­er som stadig blir utviklet. Noe så simpelt som gress eller bønner er eksempler på dette.

Det er opp til politikern­e å sette i gang en endring, men det er opp til oss å vise både dem og resten av verden hvor viktig dette er. Ved å gjøre helt enkle tiltak, som å velge noe annet enn laksen du finner i matbutikke­n til middag, bidrar du til å sette søkelyset på denne kritiske situasjone­n. Regnskogen, og med den hele kloden og grunnmuren vi lever på, kan ikke erstattes. Det kan den ene middagen din.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway