Aftenposten

Kronikken

- Jone Salomonsen professor i teologi, Universite­tet i Oslo

Er det forskjell på intensjone­ll og grusom faenskap og de stygge ordene og svikene vi påfører hverandre bare fordi vi ikke kan bedre?

Ondskap er en mangel, ikke en besettelse.

Hva er ondskap? Er det forskjell på intensjone­ll og grusom faenskap og de stygge ordene og svikene vi påfører hverandre bare fordi vi ikke kan bedre? De fleste svarer nok ja på dette. For det er sånn rettssyste­met vårt fungerer, og det oppfattes som rimelig rettferdig. Men er religion og teologi rimelig? Er ikke ondskap selve definisjon­en av mennesket?

Ved Stanford universite­t i 1971 foretok psykologer et såkalt fengsels eksperimen­t. Berømt fordi forskerne mente å ha fasit på menneskets sanne natur. Beryktet fordi eksperimen­tet ble avslørt som iscenesatt.

20 collegegut­ter hadde gått med på å la seg innesperre og spille fanger og fangevokte­re. Men de valgte ikke oppførsel selv. De ble instruert til å spille, og fangevokte­rguttene fremsto mer og mer grusomme. Eksperimen­tets kulle bevise at ondskap er del av menneskets psykiske kjerne og at alle kan bli nazister.

Viste ubehag og motstand

Kritikken etterpå har fokusert på metoder og etikk: Forskning på innelåste personer er upålitelig, og iscenesett­else er uetisk. Fullt innsyn er derfor alltid nødvendig. Dette er relevant kritikk. Men kritikken får ikke frem det viktigste: at forskerne mener å ha løst «det ondes problem». Forskninge­n skulle bare legitimere tro.

For forsknings­spørsmålet var jo allerede besvart, før forskninge­n startet. Ja, var svaret, alle mennesker kan bli radikalt onde. Altså skulle ikke forskerne finne ut noe som helst gjennom eksperimen­tet, bare belegge egne teorier med empiri.

Dessuten forutsatte de at latent ondskap eser opp på kommando. I kraft av sin autoritet oppfordret de jo til iscenesatt ond handling, og guttene hadde angivelig raskt byttet rolle fra collegegut­t til torturist. At de viste ubehag og motstand under spillet, ble ikke nevnt. I stedet ble de fremstilt som endimensjo­nale, rollespill­ende aktører med iboende ondskap i hjertet og psyken som kan bryte frem når som helst.

En faderlig fører?

Forskerne tenkte som filosofen Hobbes, at mennesket er ondt slik naturen er ond. Mennesket er født som et vilt vesen og er naturlig i evig strid og konkurrans­e med alle andre for å skaffe seg mat, partnere og avkom og et høyt gjerde rundt pletten der flokken bor.

Dette negative menneskesy­net kan få politiske konsekvens­er: Vi trenger en sterk stat og faderlig fører som kan holde fremmede unna og styre oss som er innenfor gjerdet, på den rette vei. Vi trenger en aristokrat, en hvis blod ikke er rødt og primitivt.

Sier ikke teologien det samme? At strenge lover og straffer trengs for å holde ondskapen i sjakk og at bare Gud kan frelse oss fra det onde? Jo, visse teologiske tradisjone­r har vaert imot folkestyre og demokrati fordi vi antas å vaere onde på bunnen. Vi kan ikke styre oss selv, men trenger prester og konger.

Ondskap er selvopptat­thet

Slik tenker ikke skandinavi­sk skapelsest­eologi. Det faktum at vi skal dø er ikke naturens ondskap, men det organiske livets forutsetni­ng. Det onde vi gjør mot hverandre, kommer ikke fra en substans eller ting som besetter oss. Ondskap er en mangel, og kalles «synd» eller sterk selvopptat­thet. Det gudeskapte mennesket har derfor potensial til å gjøre både radikalt godt (skape liv) og radikalt ondt (ta

Dersom vi vokser opp i et miljø som øver seg i ondskap, går vi ikke fri. Visse miljøer fortsetter å øve seg i å sortere medmennesk­er som fiender. Eller verre, å kategorise­re noen som ikkefullve­rdige mennesker.

liv). Begge deler finnes i oss som mulighet, ikke som nødvendigh­et.

Vi er ikke trykk-kokende organismer slik at ondskapen velter frem hvis vi tar bort lokket (de gode manérene). Vi er heller ikke rollespill­ende, overfladis­ke aktører, men sammensatt­e subjekter. Vi er født til kjaerlighe­t, men likevel fremmed for mange sider av oss selv, vår historie og indre drivkrefte­r.

Helt vanlige mennesker krenker og feiler daglig, i stort og smått. Men helt vanlige mennesker øver seg også daglig i å handle rett. Øvelse er ikke rollespill, det er sånn vi blir til. Vi er ikke skapt fiks ferdige én gang for alle. Vi blir til. Og hvis dette er sant, er det avgjørende hvem vi øver oss på å bli. Eller bedre, hva slags øvelser omgivelsen­e muliggjør.

De som sorterer mennesker

Dersom vi vokser opp i et miljø som øver seg i ondskap, går vi ikke fri. Visse miljøer fortsetter å øve seg i å sortere medmennesk­er som fiender. Eller verre, å kategorise­re noen som ikke-fullverdig­e mennesker og derfor ikke verdige til å leve et liv som meg. Nazismen startet her og omsatte tanke til handling når den i form av dødsleirer forsøkte å ta bort slektslinj­ene til noen av de barna den mente Eva (var det med Adam?) aldri burde fått.

Breivik sto i samme tradisjon da han skjøt barn på Utøya, fordi han så dem som fiender, uverdige for et fremtidig liv på hans bitte lille etniske gårdsplass der det kun er plass til ett hus.

Når Gud vender oss om

Hvis «synd» springer ut av selvopptat­thet, så vitner onde handlinger om radikal selvopptat­thet. Ved grusom vold er selvopptat­theten blitt total. Å øve seg i å handle rett – som å gi barn trygge hjem, motta flyktninge­r, skape rettferdig­e samfunn, snakke sant, vise respekt – betyr å vokse opp som menneske. Det betyr å vende seg bort fra seg selv og ville gi liv til «andre», til de som ikke er (som) meg.

Derfor kan vi også kalle ondskap for radikal fremmedgjø­ring. Den onde lever i radikal benektelse og er grunnlegge­nde spaltet. Ikke nødvendigv­is som subjekt, men i sitt livsprosje­kt. Når vi vender om – eller i religionen­s språk, når Gud vender om på våre harde hjerter – begynner vi langsomt å se og føle utenfor oss selv igjen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: YANNIS BEHRAKIS/NTB SCANPIX ?? Karikature­r og propaganda var en del av dehumanise­ringen som la grunnlag for Holocaust. Bildet er tatt i Yad Vashem Holocaust Museum i Jerusalem.
FOTO: YANNIS BEHRAKIS/NTB SCANPIX Karikature­r og propaganda var en del av dehumanise­ringen som la grunnlag for Holocaust. Bildet er tatt i Yad Vashem Holocaust Museum i Jerusalem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway