Aftenposten

Tore Giljane

- Eivind Eriksen Terje Forseth Ulf Andenaes Morten Krogstad

Tore har forlatt oss etter et langt, begivenhet­srikt og nyskapende liv. Han ble 86 år gammel.

Vi som arbeidet sammen under hans ledelse i magasinet Bonytt, glemmer aldri hans kompromiss­løse engasjemen­t for Norges bygningsar­v og for utvikling av ny byggeskikk med kulturell forankring. Med Tore som redaktør og utgiver utviklet Bonytt en stemme som vakte gjenklang i det offentlige ordskiftet om disse viktige samfunnsan­liggender. Han sikret bladet et innhold langt ut over hjeminnred­ning og interiør, som hadde vaert bladets spesialite­t.

Blant dem av Tores satsinger som fikk gjennomsla­g hos et bredere publikum, var den mangeårige reportasje­serien Veteranhus i Norge. Søkelyset ble rettet mot verdifull, men truet bebyggelse rundt omkring i landet. Det var ikke få hus som ble satt i stand og berget for ettertiden. Byggeskikk i Norge var et annet av Tores initiativ som preget spaltene gjennom lang tid. Saerlig planleggin­gen og utforminge­n av nye boligområd­er og enkeltboli­ger fikk oppmerksom­het.

Kritikken av skjevheter i utviklinge­n kunne vaere klar og avslørende. Hvor ble det av sporene etter byggeskikk­en som var utviklet gjennom generasjon­er, med tilknytnin­g til stedet og landsdelen? De kritiske artiklene ble fulgt opp med eksempler på hus tegnet av kvalitetsb­evisste arkitekter, som ofte kunne konkurrere med ferdig- og typehuspro­dusentene både i standard og pris. Det hører med at enkelte produsente­r som hadde måttet tåle kritikk, blant annet innen ferdighusb­ransjen, sluttet å annonsere i Bonytt. Tores holdning var klar: Han mente at det var viktigere å bidra til utviklinge­n av en bedre byggeskikk. Han var en redaktør som satte slike hensyn foran annonseinn­tektene.

Det var en periode i dette magasinets historie som vi er stolte av å ha tatt del i – takket vaere Tore. Hvil i fred.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway