Aftenposten

Maud Hurum

- Helge Evju

Etter å ha lest hennes mange velformede og velinforme­rte nekrologer over operaog teaterutøv­ere, har jeg ønsket sangeren Maud Elisabeth Hurum et meget langt liv. Både for hennes egen skyld, og for at vi som naermer oss utgangen, kanskje kunne få noen vakre ord til avskjed. Men nå er hun stille gått bort, ikke mer enn 79 år gammel.

Selv om jeg kjente henne godt, slår det meg – og sannsynlig­vis mange andre – at livet hennes var fullt av hemmelighe­ter. Hun antydet dem så vidt, før hun slo dem bort med en ganske saftig bemerkning. Et konsertopp­tak av Prochs koloraturv­ariasjoner har vist meg en ekstraordi­naer, virtuos og fyldig sopran. Hun hadde et saerdeles vidtfavnen­de rollereper­toar, spent ut mellom tittelroll­ene i Lucia di Lammermoor og Carmen.

Denne stemmen hører nok til mysteriene rundt henne, men sikkert er det i hvert fall at hun levde og åndet for sangen, operaen og teateret. Hun favnet oss alle, både kjente og mindre kjente utøvere, med stor interesse, omsorg og varme. Jeg husker henne spesielt som kjaerlig eskorte for Eva Gustavson under åpningen av vårt nye operahus. Både store stjerner og mer vanlige slitere ble Mauds hjertevenn­er. Å møte henne på gaten var en opptur!

I fora som Operaklubb­en Arie var hun et høyt skattet medlem og en forgrunnsf­igur. Like helhjertet levde hun for sin religion. Hun var et ivrig medlem i den russisk-ortodokse menighet. Jeg vet at hun på ingen måte fryktet døden, som nå har innhentet henne.

Maud har etterlatt seg et betydelig arbeid i boken om operaens historie i Norge, og hun fikk i levende live legendesta­tus i operamiljø­et. Vi skylder henne stor takk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway