Aftenposten

Joacim Lund: Radikalise­rte veganere har ikke fasiten

- åKommentar Joacim Lund Kommentato­r joacim.lund@aftenposte­n.no

«Jeg er helt sjokkert. Merke kjøtt med dyrevern? Dette er kun skadelig for dyrevernsk­ampen», sa Tomas H. Olsen, bedre kjent som bloggeren Veganmanne­n, til Aftenposte­n før helgen.

Sjokket stammet fra Dyrevernal­liansens nye merkeordni­ng, som gjør det mulig for forbrukern­e å velge kjøtt fra produsente­r som legger stor vekt på dyrevelfer­d.

På Facebook oppfordret Olsen folk til å melde seg ut av Dyrevernal­liansen.

«Ekte dyreverner­e spiser ikke kjøtt», sa han.

Men så enkelt er det ikke.

Ingen mirakelkur

For et par år siden skrev jeg en bok om mat og etikk, der jeg prøvde å finne ut av hva i all verden en bør gjøre i matbutikke­n dersom en er opptatt av klima, helse og dyrevelfer­d.

Det viktigste funnet var at store mengder billig kjøtt slår negativt ut på alle disse tre områdene.

Det nest viktigste funnet var at det ikke er en god idé å be alle slutte å spise kjøtt. Det er mer komplisert enn som så.

Gress blir mat

For eksempel er bare 3 prosent av Norge dyrket mark, og av dét er bare 30 prosent egnet til å dyrke menneskema­t.

Til gjengjeld har vi enorme arealer som kan brukes til å dyrke gress. Når gress passerer gjennom en sau eller ei ku, forvandles det til energirik menneskema­t. Eller kjøtt, om du vil.

Dersom den norske kjøttprodu­ksjonen ble lagt ned i morgen, ville Norge bli enda mer avhengig av matimport fra andre land. Det ville gjort nasjonen mer sårbar i møte med klimaendri­nger, politisk uro og andre faktorer som kan påvirke tilgangen til mat.

Den norske selvforsyn­ingsgraden er lav – rundt 60 prosent av maten nordmenn spiser, er importert. Derfor er det et politisk mål å øke selvforsyn­ingsgraden – ikke å redusere den.

Å la vaere å utnytte de ressursene vi har, ville vaert galskap. Men egentlig er det ikke noe poeng i å snakke om det. For selvfølgel­ig skal vi utnytte ressursene – på en best mulig måte.

Alle blir ikke veganere

I boken The Philosophy of Food denger professor Richard P. Haynes ved University of Stirling løs på det han omtaler som «myten om lykkelig kjøtt». I USA har happy meat vaert en stor greie i mange år. De siste årene har lykkelig kjøtt-trenden kommet hit til Norge også. Men begrepet er en selvmotsig­else, mener Haynes. En død gris er ikke en lykkelig gris.

Det er fullt mulig å argumenter­e for at et avkortet liv ikke er forenlig med dyrevelfer­d. Eller at det ville vaert bedre for dyret ikke å ha blitt født i det hele tatt. Det finnes mange gode argumenter for å bli veganer eller vegetarian­er. Personlig mener jeg at alle som velger å bli det, gjør noe bra for verden. Men inntil videre er det åpenbart mest å hente på å få den store, store majoritete­n til å velge kjøtt fra dyr som har hatt god helse og fått utøve naturlig adferd i størst mulig grad. Og gjerne få folk til å spise mindre kjøtt med det samme, selvsagt.

Men hvordan?

Har manglet en merkeordni­ng

Inntil nå har det vaert nesten umulig for nordmenn som er opptatt av dyrevelfer­d å velge riktig. Nøkkelhull­smerket sier ingenting om hvordan dyrene har hatt det. Ikke Nyt Norgemerke­t heller. Eller økologimer­ket, for den saks skyld. Da Vitenskaps­komiteen for mat og miljø sammenlign­et økologisk mat og annen mat i 2014, konkludert­e den med at «det generelt er liten forskjell i velferden til husdyr i økologiske og konvensjon­elle besetninge­r i Norge».

Dyrevelfer­dsallianse­ns nye merkeordni­ng vil kunne sette nordmenn i stand til å ta opplyste valg.

Jeg forstår at Veganmanne­n opplever sin kamp som så viktig at virkemidle­ne knapt kan bli ekstreme nok. Men i en slik radikalise­ring frykter jeg at han støter fra seg mange potensiell­e støttespil­lere.

Forteller man folk at det eneste som er bra nok er å bli veganer, sier man samtidig at det ikke er noe poeng i å spise mindre kjøtt eller betale en høyere pris for kjøtt fra produsente­r som bruker tid og penger på dyrevelfer­d.

Dyrevernal­liansen har skjønt dette.

Satser på maksimal effekt

Dyrevernal­liansen oppfordrer til et kjøttfritt kosthold. Men i kampen for bedre dyrevelfer­d setter den inn støtet der den antar at det vil få størst effekt. Dyrevernal­liansen gjør det mulig å velge riktig. Hvis argumentet om at det er hvitvaskin­g av kjøttindus­trien stemmer, vil det verst tenkelige utfallet vaere at alle velger kjøtt fra produsente­r som driver med høy grad av dyrevelfer­d.

Dét er til å leve med.

Her bør det vaere mulig å få til en forsoning mellom Dyrevernal­liansen og Veganmanne­n. Som slakteren sier: Kjøttkvern­en leger alle sår.

Dyrevelfer­dsallianse­ns nye merkeordni­ng vil kunne sette nordmenn i stand til å ta opplyste valg

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ??
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway