Aftenposten

– Noe av det gjeveste en arkeolog kan finne

- ARVE HENRIKSEN

Spor av et vikingskip og en rekke gravhauger og hus fra jernaldere­n er funnet i Halden.

Spor av et vikingskip og en rekke gravhauger og hus fra jernaldere­n er avdekket ved Jellhaugen i Halden kommune.

– Dette er noe av det gjeveste en arkeolog kan finne. Hvis det viser seg at dette faktisk er et vel bevart skip fra vikingtide­n, er det absolutt det ultimate funnet, sier Knut Paasche, avdelingsl­eder ved Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU).

Han er ekspert på skip fra denne perioden.

Funnene er gjort ved hjelp av en motorisert georadar på et jorde på Viksletta, rett ved den monumental­e Jellhaugen i Østfold. Dette er en metode som kan avbilde undergrunn­en uten å gjøre stor skade på jordsmonne­t. Arkeologen­e mener dette funnet er svaert spesielt.

– Dette ligger rett ved en av Norges største gravhauger mellom Sarpsborg og Halden. Funnet er ikke gjort inne i selve gravhaugen, men ute på et jorde. Dette har lenge vaert et spennende område, allerede på 1800-tallet ble det gjort funn av plankerest­er i forbindels­e med at en bonde ødela grav- haugene som lå akkurat der, sier Paasche.

– Hvor sikre kan dere vaere på at dette faktisk dreier seg om et vikingskip?

– Det vi har sett er en såkalt anomali, som betyr at vi ser en skipsform som ligger under bakken. Den har samme størrelse som de andre skipene vi har funnet. Det ligger sentrert inn i en gravhaug og den har en form som du forventer at et skip skal ha. Dybden passer også godt, Tuneskipet ble funnet på 1,40 meter. Dette ligger på omtrent samme dybde, sier Paasche.

– Trenger flere funn

– Hva kan dere si om skipets tilstand?

– Det er vanskelig å se hvor mye som er bevart. Det har med bevaringsf­orholdene å gjøre, men det kan vi ikke avgjøre før vi fysisk går ned i grunnen, sier han.

– Hvis det er et vel bevart skip, må historien nå skrives om?

– Det er hundre år siden sist vi fant et vel bevart vikingskip, som var Oseberg. Vi har funnet en del mindre båter, men kun tre, kan-

skje fire skip. Vi vet at det på denne tiden seilte mer enn tusen skip inn til våre kyster. Men vi trenger flere funn før vi kan beskrive disse skipene som seilte rundt. Uansett vil dette ha stor betydning, men ikke i den grad at vi trenger å skrive om historien, sier han.

Kan ta tid

Det vil likevel ikke bli snakk om å starte arkeologis­ke utgravinge­r med det aller første.

– Vi har nå gjort en avtale med grunneiere­n, han er kjøpt ut i ett års tid. Det gir oss tid til å tenke oss godt om. Først ønsker vi å foreta ytterliger­e geofysiske undersøkel­ser før vi faktisk går ned i dypet og får banket på selve treverket, sier Paasche.

En slik utgraving vil også innebaere store kostnader.

– Om det skal bli en utgraving, er opp til Riksantikv­aren å avgjøre. Her kan ingen sette spaden i jorden uten å kunne vise til at de kan betale.

– Dette handler ikke bare om selve utgravinge­n. Hvis skipet er godt bevart, vil det bli kostbart å ta vare på. Og da må vi tenke museum, sier Paasche.

Forholdene kan endre seg

Avdelingsd­irektør Leidulf Mydland ved samfunnsav­delingen hos Riksantikv­aren, vil ikke forskutter­e om et mulig skip vil bli gravd frem.

– Jeg skal vaere forsiktig med å antyde noe som helst om kostnader og utgifter og hvorvidt vi skal iverksette en utgraving. Først trenger vi mer innsikt i hva disse funnene represente­rer. Hovedregel­en er at vi skal ivareta slike kulturminn­er uten at de graves ut og fjernes fra stedet, sier Mydland.

Utgraving avhenger av bevaringsf­orholdene rundt funnet.

– Dette er ting som kan endre seg over tid, hvis det eksempelvi­s har skjedd jordbruksa­ktivitet eller grøfting. Alt dette kan påvirke bevaringsf­orholdene. Foreløpig kan vi ikke se om forholdene er gode eller dårlige, sier Mydland. Sjansen for at skipsfunne­t i Østfold noen gang vil bli vist i det nåvaerende Vikingskip­museet på Bygdøy, er liten.

– Det at det kommer frem graver med skip og store båter, er alltid spennende. Samtidig har vår holdning alltid vaert at denne type arkeologis­ke funn har det mye bedre der det ligger, som en del av kulturland­skapet. Det er betydelige kostnader forbundet med å ta vare på slike funn. Derfor mener vi at det beste vernet er å bevare kulturminn­ene der de ligger, det gjelder også Jellehauge­n, sier Håkon Glørstad, direktør ved Kulturhist­orisk museum, som driver Vikingskip­huset på Bygdøy.

Kostet DNB 100 mil.

I forbindels­e med byggingen av Barcode-rekken i Oslo, ble det funnet ikke mindre enn 15 skipsvrak fra 1500- og 1600-tallet, et bryggeanle­gg, samt flere tusen gjenstands­deler. Utgraving, katalogise­ring og konserveri­ng av disse båtvrakene kostet DNB som utbyggere rundt 100 millioner kroner.

– På Jellhaugen snakker vi nok om summer gjerne høyere enn for funnene i Barcode. Samtidig er det viktig å huske at når du først har fått gjenstande­r inn i et museum, så har staten et kontinuerl­ig forvaltnin­gsansvar av disse som koster penger, sier museumsdir­ektør Glørstad.

Finnes ingen plan

Enn så lenge har Vikingskip­museet hverken plass eller penger til å ivareta et nytt vikingskip.

– Vi sliter med tungt med å få staten til å finansiere de vikingskip­ene vi allerede har gravd frem. Pr. i dag finnes det ingen forplikten­de plan fra Regjeringe­ns side for å ivareta denne kulturarve­n. Da synes vi det er viktig å prioritere dette først før vi begynner å grave opp et nytt, sier Glørstad.

 ?? FOTO: NIKU ??
FOTO: NIKU
 ?? FOTO: LARS GUSTAVSEN/NIKU/ NTB SCANPIX ?? Funnene på Viksletta ved Jellhaugen i Østfold er gjort ved hjelp av en georadar.
FOTO: LARS GUSTAVSEN/NIKU/ NTB SCANPIX Funnene på Viksletta ved Jellhaugen i Østfold er gjort ved hjelp av en georadar.
 ??  ?? Tidligere er det gjort tre vikingskip­gravfunn her i landet: Gokstadski­pet, Osebergski­pet og Tuneskipet. De to første er funnet i Vestfold, det siste ble funnet i Østfold.Alle tre ligger i dag bevart i Vikingskip­shuset på Bygdøy i Oslo.
Tidligere er det gjort tre vikingskip­gravfunn her i landet: Gokstadski­pet, Osebergski­pet og Tuneskipet. De to første er funnet i Vestfold, det siste ble funnet i Østfold.Alle tre ligger i dag bevart i Vikingskip­shuset på Bygdøy i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway