Aftenposten

Vinekspert­er må ta blindtest om igjen etter jukseskand­ale

Hvilken drue, hvilken region og hvilket år? Blindteste­n for å få tittelen master sommelier er beryktet for å vaere vrien, men i år ble prøven rammet av fusk.

- KJETIL HANSSEN

Hvilken drue, hvilken region og hvilket år? Blindteste­n for å få tittelen master sommelier er beryktet for å vaere vrien, men i år er prøven for vinkelnere rammet av fusk.

54 fremadstor­mende vinkelnere møtte den første uken i september til en siste test i St. Louis i Missouri. I løpet av en knapp halvtime skulle de med bind for øynene smake seks viner.

For å bestå måtte de gjenkjenne druesorter, hvilken region vinen kom fra og vinens årgang. Faerre enn halvparten, 24, kom seg gjennom flaskehals­en og besto prøven. Dermed fikk de den høythengen­de tittelen master sommelier – noe ca. bare 250 personer i verden hadde fra før.

Lekket informasjo­n

En måned senere ble imidlertid de nye titlene inndratt. Organisasj­onen som utdanner ekspertene, The Court of Master Sommeliers, oppdaget at en av dem som holdt prøven, hadde lekket informasjo­n om vinene. Dermed må alle – unntatt en som tok testen i fjor, men fikk tittelen i år – ta prøven om igjen. De som strøk, får også prøve en gang til.

– Jeg kan ikke si noe som fjerner skuffelsen og sinnet som våre kandidater føler, sier styreforma­nn Devon Broglie i en uttalelse.

Han forstår at beslutning­en er en drøy munnfull for dem som besto eksamen. Broglie påpeker likevel at det er viktig ikke å redusere respekten for tittelen og at de derfor tar saken alvorlig.

Master-tittelen er den øverste av fire titler organisasj­onen har. Mange bruker årevis på å komme seg gjennom programmet, og det koster rundt 10.000 kroner hver gang å gå opp til eksamen.

– Blindsmaki­ng ikke trylling

– Er det viktig at vinkelnere­n din kan slikt som de gjør i denne testen?

– Er det viktig at legen din kan gjenkjenne et brudd på et røntgenbil­de? Dette er et fag, og disse opererer på toppnivå. Hvis hun skal kunne finne en korrekt vin til deg, må hun vite endel om vinene, sier Ingvild Tennfjord, Aftenposte­ns vinanmelde­r.

– Er det viktig at vinkelnere­n din kan slikt som de gjør i denne testen?

– Noen mener at blindsmaki­ng er en slags trylling, men det er det ikke. Det er en slags blanding av sansing og logikk. Testen for å bli Master Sommelier består i tillegg av en praktisk prøve og en teoriprøve og har svaert høy vanskeligh­etsgrad, sier Tennfjord.

– Som olympiske deltagere

Karen MacNeil, forfatter av The Wine Bible, sier til den amerikansk­e radiokanal­en NPR at en vinkelner som består eksamen, kan doble eller tredoble lønnen sin. Hun påpeker at det ikke uten videre er enkelt å ta prøven om igjen, slik det kan vaere med en teoretisk test der man kan pensum.

– En slik eksamen er mer som å vaere en profesjone­ll idrettsutø­ver. Hele kroppen din må vaere beredt den dagen. Så selv om disse kandidaten­e utvilsomt kan sine saker, må de igjen vaere klare til å prestere som olympiske deltagere, sier hun.

– Setter ekteskap på pause

Morgan Harris er den eneste av årets elever som beholder tittelen siden han tok blindteste­n i fjor. Til The Washington Post forteller han at det tok ham fire år.

– Det finnes folk som har satt forhold, ekteskap og det å vaere forelder for barna sine på pause for å sikre sin suksess, sier han og vedgår at det høres sprøtt ut.

 ?? FOTO: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Under denne prøvesmaki­ngen visste deltagerne hva som var i glassene: Viner fra Chateau Malartic-Lagraviere i Bordeaux.
FOTO: REGIS DUVIGNAU/REUTERS/NTB SCANPIX Under denne prøvesmaki­ngen visste deltagerne hva som var i glassene: Viner fra Chateau Malartic-Lagraviere i Bordeaux.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway