Aftenposten

Det grenseløse Europa i ferd med å dø

- Eirin Hurum Aftenposte­ns korrespond­ent Signe Dons Fotograf

Migranter samles i masseleire­r mens gjerdene igjen reiser seg midt i Europa. Her er de stengte grensene nesten ingen snakker om.

I det stille innføres grensekont­roller og nye grensegjer­der midt i Europa. Masseleire­r bak piggtråd og minimal kontakt med omverdenen er Tysklands nye velkomst til migranter.

– Her er det ikke noe håp. Bare et venterom før deportasjo­nen, sier Marvis Gabriel (27).

Han kom fra Nigeria med flyktnings­trømmen i 2015, full av håp og forventnin­g om et bedre liv i Europa. I Tyskland ble han møtt med flagg og velkommen-rop. Nå bor han sammen med 1400 andre migranter i en tidligere amerikansk militaerle­ir i Bayern, isolert og bak høye piggtrådgj­erder. Flere land vurderer det samme.

Ideen er enkel: Migrantene skal holdes i leirene fra de setter første fot på europeisk jord og til de forlater landet de har ankommet. Asylproses­s og returprose­ss skal skje samme sted.

Dette skjer samtidig som det åpne og grenseløse Europa er i ferd med å dø. Midt i Europa reiser det seg nå nye grensegjer­der. Stadig flere EUland har gjeninnfør­t grensekont­roller. Nye politistyr­ker opprettes for å sikre interne grenser.

Venter på avgjørelse­n

Pressen har ingen adgang til disse leirene. Men Aftenposte­n kommer inn som gjester hos Marvis Gabriel. Inne i leiren patruljere­r vakter. De skal sørge for ro og orden blant migrantene, dernest passe på at ingen bilder blir tatt.

– Men på rommet mitt har de ikke adgang. Vi kan gjøre intervjuet der, foreslår Marvin.

Kvelden før forsvant en venn. Marvis viser oss den tomme sengen. Det eneste som står igjen, er et par bade- sko. Han skulle deporteres, men rømte.

I hver leilighet bor 10–15 mennesker. Soverommen­e er utstyrt med køyesenger. Det er ikke lov å låse dørene. Det eneste privatlive­t Marvis har, er et stort teppe som henger ned og skjuler sengen. «Stuen» består av et spisebord og stoler. Ingenting annet.

På kjøkkenet er kjøleskape­t og komfyren fjernet. Migrantene får ikke lov å lage sin egen mat. Tre ganger om dagen går det et tog gjennom leiren. Da er det felles bespisning i den gamle militaerme­ssen.

«Folk blir gaerne her»

Fra stuevindue­t ser vi rett ut på en brannskade­t brakke. Brannen skjedde helgen før. Det er ikke første gang det brenner.

– Det var en marokkaner som klikket. Folk blir gaerne her. Det går nesten ikke en dag uten at politi eller helseperso­nell må komme. Det er slåsskampe­r, vold og syke mennesker.

Marvis forteller at leiren stort sett er organisert etter nasjonalit­et. Det er egne familieblo­kker.

Men dagene blir lange. Barna får ikke gå på skole. Frivillige kommer og gir noen timer undervisni­ng på ettermidda­gen. De voksne får ikke søke eller ta jobber.

– Hele poenget er å isolere

– Det nye med disse «ankersentr­ene» er at man slår sammen asylproses­sen og returprose­ssen. Migrantene forblir i leiren til asylsøknad er godkjent eller avslått. Er den avslått, må man fortsatt vaere i leiren inntil man blir returnert.

Det sier Florian Trauner, professor og forsker ved Institute for European Studiesved universite­tet i Brussel. Han er spesialist på EUs asyl- og immigrasjo­nspolitikk.

– Dette begrenser migrantene­s mulighet til å laere språket eller finne en jobb. De skal ta minst mulig kontakt med samfunnet. Dette er samme prinsipp som i Australia. Man setter migrantene på en øde øy uten mulighet til å integreres i samfunnet. Fra et menneskere­ttighetssy­nspunkt er dette helt forferdeli­g, sier Trauner.

– Dette er ikke Australia, men mange av prinsippen­e er de samme, legger han til.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Så fort migrantene passerer grensen til Tyskland, skal de plukkes opp, plasseres i lukkede leirer og forbli der til både asylbehand­ling og eventuelt avslag er behandlet. Kontakten med omverdenen skal vaere minimal.
FOTO: SIGNE DONS Så fort migrantene passerer grensen til Tyskland, skal de plukkes opp, plasseres i lukkede leirer og forbli der til både asylbehand­ling og eventuelt avslag er behandlet. Kontakten med omverdenen skal vaere minimal.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway