Aftenposten

Ratinggnål

- Atle Grønn

En setning som «Sylvia har høy/lav rating» vekker umiddelbar interesse i en hvilken som helst forsamling der sjakkspill­ere møtes. «Ja, jeg har tenkt mye på det samme. Hun er vel ikke en smule over-/underratet?». For sjakkspill­ere er det vanskelig ikke å snakke om rating i disse dager. Det dreier seg selvsagt om kampen om førsteplas­sen, der Carlsen er truet for første gang på syv år.

Men la oss først sveipe innom Stavanger Open som ble avsluttet søndag med dobbeltsei­er til Georgia ved Quparadze og Maghalasjv­ili (fantastisk­e navn, forresten, hvor tar de det fra?). Espen Lie (34), med ratingen 2492, ble nummer fem. Han manglet fattige åtte ratingpoen­g på å få stormester­tittelen, men i Stavanger mistet han dessverre fire poeng og står nå med 2488.

Carlsen er på sin side i gang på førstebord­et for Vålerenga i europacupe­n for klubblag. I debuten for «Enga» møtte han den russiske landslagst­reneren med «bare» 2597 i rating. Det så lenge ut til å gå mot remis og tre tapte ratingpoen­g, men så spilte russeren h-bonden oppover på banen – helt til h4, der bonden ble svak.

Potkin

Carlsen Δ

33.De4! med dobbeltang­rep mot b7 og h4 avgjorde partiet – og hele to ratingpoen­g tjent! I runden etter måtte Carlsen godta remis med svart mot polakken Wojtaszek (2727) og mistet da 1,5 ratingpoen­g. Han er nå 7,2 ratingpoen­g foran VM-utfordrer Caruana med fire runder igjen i EM.

atle.gronn@ilos.uio.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway