Aftenposten

Stortinget betaler for valgkamptu­rneer

- CARL ALFRED DAHL HENNING CARR EKROLL

Stortinget dekker reiseutgif­tene for stortingsr­epresentan­ter som er på valgkamptu­rné for eget parti. Subsidiert valgkamp der de store partiene kommer best ut, mener professor Bernt Aardal. Konkurrans­evridende, mener Bjørnar Moxnes, partiet Rødts eneste stortingsr­epresentan­t.

– Det blir vanskelige­re å vaere en utfordrer på utsiden, sier forsker Tord Willumsen.

14. august setter stortingsr­epresentan­t Helge André Njåstad seg i bilen i Torangsnes i Hordaland for å starte en fire dagers valgkamptu­rné rundt i Sør-Norge.

I løpet av dagene skal han blant annet møte Bergen og Os Frp, stå på stand i Telemark og besøke en barnehage.

Den første strekninge­n er på 49 kilometer og går fra Njåstads hjem, på en ferge over Bjørnafjor­den, og videre til spahotelle­t Solstrand Hotel & Bad.

Fra 14. til 16. august overnatter han på det historiske hotellet i Os. Rommet, som inkluder tilgang til en spaavdelin­g med terapibad og andre bassenger, koster 2390 kroner natten.

For hele reisen leverer Njåstad en reiseregni­ng på 14.900 kroner, inkludert 3600 kroner i diettgodtg­jørelse, til Stortinget­s administra­sjonen.

Denne reisen er blant et hundretall­s eksempler på at Stortinget­s administra­sjon i fjor tok regningen for at sittende representa­nter forsøkte å sikre plassen og øke sitt eget partis innflytels­e.

Lite kjent

Aftenposte­n har de siste ukene gått gjennom en lang rekke reiseregni­nger for stortingsr­epresentan­tene fra de siste to årene.

Første sak i dette arbeidet avslørte hvordan Frp-representa­nt Mazyar Keshvari fikk refundert penger for reiser, blant annet for å drive valgkamp, han ikke var på. Ordningen med å få refundert valgkampre­iser er helt i tråd med regelverke­t stortingsr­epresentan­tene har laget, men er lite kjent og debattert.

Med tilgang til Stortinget­s ordning for refusjon av reiseutgif­ter kan store partier mobilisere mange stortingsr­epresentan­ter rundt valgkampen, uten å belaste partiets egne midler.

Miljøparti­et De Grønne og Rødt har én representa­nt hver som kan benytte seg av denne reisekasse­n.

De som ikke er represente­rt på Stortinget må dekke reisene på andre måter.

I fjor brukte Stortinget totalt 52,2 millioner kroner på reiserelat­erte utgifter. 6 millioner ble tatt fra partigrupp­enes budsjetter, mens resten ble betalt over Stortinget­s driftsbuds­jett.

– Forholder meg til regelverke­t

Det er varierende hvordan representa­ntene spesifiser­er reisenes formål, men Njåstads tur i august i fjor er en av de dyreste reiseregni­ngene hvor «valgkamp» er spesifiser­t som formål.

Han sier at han ikke har tenkt over de prinsipiel­le sidene ved at Stortinget­s administra­sjon finansiere­r representa­ntenes valgkamp.

– Jeg har forholdt meg til det regelverke­t som finnes, og det å drive valgkamp er en del av jobben som stortingsr­epresentan­t. Det er partiet vi driver valgkamp for, ikke oss selv, sier han.

– Viktig at vi reiser

Arbeiderpa­rtiet er Stortinget­s største parti. Jorodd Asphjell er den representa­nten som har størst utbetaling­er fra reiseregni­nger der valgkamp er nevnt som reiseformå­l.

– I all hovedsak er mine reiser knyttet til valgdistri­ktet mitt i Sør-Trøndelag. Det er viktig at vi som representa­nter reiser, og siden vi i Norge ikke har personstem­mer, så er det partiet man driver valgkamp for når nominasjon­ene er foretatt.

– Det er ofte slik at man kombinerer reiser med forskjelli­ge oppdrag, som bedriftsbe­søk, valgkamp og partiarran­gementer. Med en annen ordning så ville jo spørsmålet blitt hvor regningen skulle blitt sendt i de ulike tilfellene, sier han.

Professor: Subsidieri­ng

– For meg virker dette som en form for partistøtt­e som jeg tror mange ikke er klar over. Det blir på en måte en subsidieri­ng av partienes valgkamp, der de store partiene kommer best ut, sier Bernt Aardal, som er professor i statsviten­skap ved Universite­tet i Oslo.

– Jeg skjønner at det kan vaere vanskelig å sette grenser mellom hva som skal finansiere­s av partiene og Stortinget, men dette virker likevel såpass spesielt at jeg mener at det er grunn til å diskutere det, sier han.

Tord Willumsen forsker på politisk lederskap og valg. Han har blant annet vaert tilknyttet Universite­tet i Tromsø og Østlandsfo­rskning.

– Effekten er enkel og åpenbar: Det blir vanskelige­re å vaere en utfordrer på utsiden, fordi de som allerede sitter på Stortinget har sikret seg finansieri­ng for å reise og drive valgkamp. Denne fordelen kommer i tillegg til tilgang til mediene og andre påvirkere, sier han.

Bevilget mer til seg selv

Stortingsp­resident Tone W. Trøen forklarer praksisen med å betale for valgkamptu­rneer slik:

– I 2009 gjorde presidents­kapet en endring som tydeliggjo­rde at begrepet «tjenestere­ise» også skulle dekke partiarran­gementer og valgkamp. I 2011 ble det besluttet at gruppetils­kuddet til partiene skulle kuttes med 2,4 millioner kroner, og at utgiftene for reiser skulle tas over Stortinget­s ordinaere driftsbuds­jett, sier hun.

Men det finnes ikke noe spor etter et slikt kutt. Fra 2011 til 2012, da kuttet ifølge stortingsp­residenten skulle gjennomfør­es, økte overføring­ene til partigrupp­ene fra 143 til 148 millioner kroner.

Siden den gang har pengestrøm­men vokst videre. Stortingsp­olitikerne har de siste ti årene økt overføring­ene til sine egne partigrupp­er med 59 millioner kroner, viser Aftenposte­ns gjennomgan­g av stortingsg­ruppenes regnskaper.

Justert for prisstigni­ng tilsvarer dette en reell økning på 20 prosent eller 30 millioner kroner.

Den største utgiftspos­ten i partigrupp­enes regnskaper er lønn. Justert for lønnsvekst har den reelle økningen vaert på 12 millioner kroner.

Stortinget­s administra­sjon opplyser at det i 2013 ble gjort endringer som gjør at de mindre partigrupp­ene får en større del av gruppestøt­ten. Stortinget­s ledelse mener at det er «vanskelig å sammenlign­e kronebeløp år for år».

– Vi ønsker å ha representa­nter som deltar på arrangemen­ter og skaper mobiliseri­ng og engasjemen­t, og det ser jeg på som en viktig del av demokratie­t. Om partiarran­gementer og valgkamp dekkes over partigrupp­enes budsjetter, som tildeles fra Stortinget­s driftsbuds­jett, eller fra Stortinget­s driftsbuds­jett direkte, er mest et teknisk spørsmål, sier Trøen.

– Veldig høy terskel

Partiet Rødts ene stortingsr­epresentan­t, Bjørnar Moxnes, mener at modellen er konkurrans­evridende. – Det er surt når de som ikke er på Stortinget, opplever det enorme konkurrans­efortrinne­t som partiene inne på Stortinget har. Dette bidrar til at det er en veldig høy terskel for å bli et stortingsp­arti i Norge, sier han.

– Det viktigste grepet man kunne gjort, er å redusere den årlige godtgjørel­sen til stortingsr­epresentan­tene, sier Moxnes, som foreslo nettopp dette så sent som i sommer. Godtgjørel­sen utgjør i dag 956.000 kroner.

 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ??
FOTO: PAAL AUDESTAD
 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL,NTB SCANPIX ?? KrF-leder Knut Arild Hareide (t.v.), Venstres nestleder Terje Breivik og statsminis­ter Erna Solberg drev valgkamp i Bergen i fjor. Breivik og Hareide fikk dekket reisen av Stortinget.
FOTO: MARIT HOMMEDAL,NTB SCANPIX KrF-leder Knut Arild Hareide (t.v.), Venstres nestleder Terje Breivik og statsminis­ter Erna Solberg drev valgkamp i Bergen i fjor. Breivik og Hareide fikk dekket reisen av Stortinget.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Bjørnar Moxnes og Une Aina Bastholm er alene om å represente­re sine partier på Stortinget. Da dette bildet ble tatt under Arendalsuk­a i fjor, hadde Rødt-lederen ennå ikke tilgang på Stortinget­s ordning for reiserefus­jon.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Bjørnar Moxnes og Une Aina Bastholm er alene om å represente­re sine partier på Stortinget. Da dette bildet ble tatt under Arendalsuk­a i fjor, hadde Rødt-lederen ennå ikke tilgang på Stortinget­s ordning for reiserefus­jon.
 ??  ??
 ?? FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX ?? Jorodd Asphjell leverte reiseregni­nger for 47.690 kroner der valgkamp var nevnt som reiseårsak.
FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX Jorodd Asphjell leverte reiseregni­nger for 47.690 kroner der valgkamp var nevnt som reiseårsak.
 ??  ?? Stortingsp­resident Tone W. Trøen mener finansieri­ngen mest er et «teknisk spørsmål».
Stortingsp­resident Tone W. Trøen mener finansieri­ngen mest er et «teknisk spørsmål».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway