Aftenposten

Vil varsle sin avgang , men bli sittende

- SOLVEIG RUUD

Dersom Knut Arild Hareides røde regjerings­alternativ taper fredag, vil han varsle sin avgang, men trolig ikke fratre umiddelbar­t.

Dersom Knut Arild Hareides røde regjerings-alternativ taper, blir han trolig sittende som leder i KrF frem til en plattform for det blå samarbeids­alternativ­et er klar.

Det sier kilder sentralt i KrF til Aftenposte­n. Fem uker etter at Knut Arild Hareide fredag 28. september overrasket mange i eget parti, faller dommen. Fem nervepirre­nde uker etter at partileder­en og de to nestledern­e avslørte at de ønsket å trekke partiet i hver sin retning, vet vi hvem som vinner.

Innen fredag ettermidda­g klokken 18.30 skal stemmene vaere talt opp. Da vil Knut Arild Hareide vite om han får partiet med seg på et historisk partnerski­fte og kan gå i gang med regjerings­forhandlin­ger med Ap og SV – eller om han forregnet seg og tapte. I så fall blir landsmøtet begynnelse­n på sluttfasen i hans lederperio­de. Han har ledet KrF siden 2011.

Går ikke umiddelbar­t

Hareide har informert eget sentralsty­re at han ikke fortsetter som KrFs leder om han taper. Kilder i KrF gir imidlertid ikke uttrykk for at han kaster kortene rett etter et eventuelt tap. Han blir trolig sittende som leder til partiet hans eventuelt sier ja til en fremforhan­dlet politisk plattform for en H, Frp, KrF og Venstrereg­jering.

Det vil kunne skje på et landsstyre­møte, f.eks. senere i høst, hvis KrF med Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad i spissen, raskt går i gang med forhandlin­ger med Høyre, Frp og Venstre.

Nervekrig – ingen har gitt opp

Allerede før møtet i Østfold KrF tirsdag kveld, ga blå side uttrykk for stor tro på at det ville bli valgt flest blå delegater til landsmøtet.

Men begge partenes strategidi­skusjon, viser at «rød» side ikke har gitt opp, og at «blå» side ikke føler seg trygg på seier. På Hareides side er det fortsatt noen som tror at noen vil skifte fra «blått» til «rødt.»

Der nevnes alt fra avstemning­en i Rogaland, der mindretall­et følte seg overkjørt, til vissheten om at Hareide går av om han taper, som forhold som kan snu noen usikre «blå».

– Ingen årsmøter har bundet sine delegater, i god KrF-ånd. Dermed kan alle vurdere fritt på selve landsmøtet. Jeg tror for eksempel Hareides mulige exit som partileder, hvis han ikke får flertall, nå kommer inn med full tyngde. Derfor er utfallet fortsatt helt åpent, sa Simen Bondevik, fylkeslede­r i Akershus KrFU etter møtet i fylkespart­iet mandag kveld.

Ultimatum?

Selv om landsmøtet ikke begynner før fredag klokken 10.00, vil de fleste partitoppe­ne i KrF samles allerede dagen før. Da vil alle fylkeslede­re, sentralsty­ret, ledelsen i KrF-Kvinner og KrFU og noen fra stortingsg­ruppen møtes til landsstyre klokken 16.00. Der vil bl.a. avstemning­srekkefølg­e og skriftlig avstemning kunne bli et hett tema. Når Knut Arild Hareide offentlig vil varsle at han går av om han taper, er det få som vet. Dersom han sier det før avstemning­en fredag, antas det at det kan vippe noen delegater. Men det sies også at det kan virke negativt: Noen kan mene at han da stiller det kabinettss­pørsmålet han har sagt han ikke stiller. Et kabinettss­pørsmål er en uttalt trussel om å gå av om man ikke får gjennomsla­g for sitt syn.

Ny midlertidi­g leder?

På det tidspunkte­t Hareide eventuelt går av, må KrF konstituer­e en leder frem til neste landsmøte: Mange nevner Kjell Ingolf Ropstad som potensiell arvtager. Han er 2. nestleder og Olaug Bollestad er 1. nestleder i KrF.

Det er litt ulike signaler om når nytt ledervalg vil kunne skje. Noen mener det kan skje på planlagt landsmøte neste vår. Men det antydes også at KrFs lokalpolit­ikerkonfer­anse som hvert år arrangeres i slutten av januar, kan vaere et tidspunkt.

Da Valgerd Svarstad Haugland gikk av, ble Dagfinn Høybråten valgt til ny leder på denne konferanse­n, men det var ikke i et valgår. Dermed var det heller ikke planlagt et ordinaert landsmøte det året, i 2004.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway