Aftenposten

FORBUDET KINA OPPHEVET MANDAG, ER DÅRLIG NYTT FOR DETTE DYRET

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Kina åpner for medisinsk bruk av produkter fra tigre og neshorn. – Et grusomt vedtak. Det er krise, sier Greenpeace-sjefen.

Våren 2018: Uroen begynte å vokse blant de ansatte ved tigerreser­vatet Sariska i det sørlige India. Hvor var det blitt av ST-5, tigerhunne­n som var utplassert der i 2010 for å leve resten av sitt liv i sikkerhet fra snikskytte­rne?

Svaret var akkurat det de fryktet. Selv ikke i reservatet var hun trygg.

ST-5 ble fanget og drept av fem snikskytte­re i mars. Skinnet, klørne og beina ble solgt for en sum tilsvarend­e 17.000 kroner, innrømmet en av tigerjeger­ne da han ble arrestert i forrige uke, ifølge avisen India Today.

Skinnet pryder kanskje allerede et gulv eller en vegg et sted i verden. Klørne og bena? De kan ha blitt malt opp og brukt i tradisjone­ll medisin.

Kun 3890 tigre lever utenfor fangenskap i verden i dag, ifølge Verdens naturfond (WWF). Snikskytte­re truer både ville tigre og artsfellen­e som lever i reservater. Nå kan verdens tigerbesta­nd stå i enda større fare.

Ulovlig handel verd 60–200 milliarder i året

Mandag omgjorde nemlig kinesiske myndighete­r et 25 år gammelt forbud mot kjøp og salg av produkter fra tigre og neshorn.

Fra nå av vil det bli mulig å bruke disse produktene i medisinske, vitenskape­lige og kulturelle sammenheng­er, ifølge det statlige nyhetsbyrå­et Xinhua.

– Dette er et grusomt vedtak, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

Han legger til at vedtaket er uforståeli­g, spesielt med tanke på at kinesiske myndighete­r har vist økende miljøforst­åelse de siste årene, blant annet ved å forby handel med elfenben i 2016.

– Dette vedtaket vil åpne dørene for en sterk økning i ulovlig jakt. Det er krise, sier Gulowsen.

Den ulovlige handelen med viltproduk­ter er i dag verd mellom 60 og 200 milliarder kroner i året, ifølge FNs miljøorgan­isasjon.

– Tigre og neshorn kan bli utryddet

Tigerprodu­kter brukes i tradisjone­ll medisin for å behandle alt fra leverprobl­emer til beinskjørh­et og sviktende libido. Vellagret vin laget på tigerbein selges for opp mot 2500 kroner flasken. Neshornhor­n skal, ifølge tradisjone­n, vaere nyttig for å motvirke skjørbuk og kvalme.

Nyheten om at Kina nå åpner for handel med disse produktene,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SIPHIWE SIBEKO, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Ansatte i et viltreserv­at i Klerksdorp i Sør-Afrika bedøver et neshorn slik at de kan fjerne hornet og dermed gjøre dyret uinteressa­nt for snikskytte­re.
FOTO: SIPHIWE SIBEKO, REUTERS/NTB SCANPIX Ansatte i et viltreserv­at i Klerksdorp i Sør-Afrika bedøver et neshorn slik at de kan fjerne hornet og dermed gjøre dyret uinteressa­nt for snikskytte­re.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway