Aftenposten

Abortloven tåler debatt

-

DEN NORSKE ABORTLOVEN er god. Den slår fast at kvinnen skal bestemme over egen kropp og dermed eget liv.

Norge er blant de landene der oppslutnin­gen om loven er tverrpolit­isk. Også KrF, som lenge definerte seg gjennom sin motstand mot loven, støtter den i all hovedsak. Det skal norske kvinner vaere glade for.

Siden abortloven ble vedtatt i 1978, har aborttalle­ne gått ned. Skremselsa­rgumentasj­on om at abort ville bli en lettvint vei ut av svangerska­p, er gjort til skamme. Økt tilgang til prevensjon har, sammen med abortloven, gjort at kvinner har reell selvbestem­melse over den livsdefine­rende hendelsen det er å få barn.

NÅ DISKUTERER VI ABORT igjen. Bakteppet er KrFs debatt om retningsva­lg. Håpet i deler av KrF er at Høyre og Erna Solbergs regjering skal gi partiet gjennomsla­g for ønsket om å endre abortloven noe. KrF mener at det ikke bør vaere mulig å abortere friske flerlingfo­stre før uke 12, det som kalles tvillingab­ort. Det er blitt mulig som følge av medisinsk utvikling, og loven fra 1978 gir ikke tvillingfo­stre et saerskilt vern.

KrF ønsker også å endre abortloven­s paragraf 2C. Den åpner for senabort dersom det er stor fare for at fosteret får en alvorlig sykdom. Partiet mener 2C fører til et «sorterings­samfunn», altså at fostre velges bort på grunn av egenskaper.

STATSMINIS­TER ERNA SOLBERG (H), som er mer enig med KrF enn sitt eget parti her, åpner for å forhandle om saken hvis KrF velger å gå til høyre i sin jakt på regjerings­makt.

Det har utløst sterke reaksjoner og til og med demonstras­joner. Behovet for å slå ring om abortloven er sterkt og forståelig. Den har tapt terreng i land vi liker å sammenlign­e oss med. Men det må vaere rom for å disktere hvordan loven står seg i møte med medisinsk og teknologis­k utvikling. Muligheten for å bli kjent med fosterets egenskaper stadig tidligere, øker. Vi må diskutere hva det betyr uten å frykte, eller skape inntrykk av, at hele loven står for fall hver gang. Det gagner ikke debatten.

KRF BØR IMIDLERTID IKKE få gjennomsla­g for endringene partiet ønsker seg. En kvinne må selv få bestemme hvor mange barn hun skal få, også om de kommer i form av tvillinger. Det er lite prinsipiel­t å hevde at tvillingfo­stre har et saerlig vern sammenlign­et med andre fostre.

Abortloven­s paragraf 2C utløser et krevende dilemma. Men å omtale det som veien til sorterings­samfunnet, er en karikering av de vanskelige valgene kvinner står i når senabort er aktuelt. Også her må kvinners vurdering av egen situasjon veie tungt, og det må skje i tillit til at alternativ­et ikke misbrukes.

Men selve debatten er ikke en trussel mot abortloven.

Behovet for å slå ring om abortloven er sterkt og forståelig . ... Men det må vaere rom for å diskutere hvordan loven står seg i møte med medisinsk og teknologis­k utvikling.

 ??  ?? Fra mandagens demonstras­jon utenfor Stortinget.
Fra mandagens demonstras­jon utenfor Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway