Aftenposten

Demonstras­jon mot rikets sikkerhet

- Andreas Chr. Halse

Hvordan kan Norge egentlig forsvares i møte med en eventuell invasjon utenfra?

Det er vi for første gang på lenge i ferd med å forsøke å finne ut av. Mer enn 50.000 soldater trener nemlig i disse dager på forsvarskr­ig i et vinterklim­a som er svaert fremmed for mange av våre allierte.

Sett fra et fredspersp­ektiv markerer øvelsen en viktig utvikling i NATO. Aftenposte­ns kommentato­r, Øystein Langberg, har rett i at det er positivt at fokuset nå er i ferd med å flyttes tilbake til forsvar av egne territorie­r. For lenge har for mye av alliansens oppmerksom­het rettet seg mot utenlandso­perasjoner, ofte med katastrofa­le konsekvens­er for sivilbefol­kningen.

At amerikaner­ne ønsker å sende et signal om at de ikke har forlatt Nord-Atlanteren for godt, understrek­er poenget. Signalene er en viktig motvekt til USAs president, Donald Trump, og tvilen han har skapt rundt NATOs fremtid og vilje til å stå opp for sine allierte.

Øvelsen bør ønskes velkommen

Alle som er opptatt av Norges evne til å forsvare vår selvstendi­ghet, bør derfor ønske øvelsen velkommen. At soldater fra både USA og Europa får trening i å forsvare oss, er en kraftfull beskjed om våre allierte er klare hvis vi noen gang skulle trenge det på ordentlig. Øvelsen er imidlertid også en viktig forutsetni­ng for faktisk å lykkes hvis et invasjonsf­orsvar skulle bli nødvendig.

At deler av venstresid­en ikke bare motsetter seg øvelsen, men aktivt demonstrer mot den, er derfor vanskelig å forstå.

Kritikken går ut på at øvelsen er en del i et rustningsk­appløp og gjør Norge mer usikkert. Det er en underlig argumentas­jon. Det som gjør Norge virkelig usikkert, er hvis det oppstår tvil om evnen og viljen til å forsvare oss mot potensiell­e trusler. At en allianse trener på å forsvare seg, er heller ikke bare moralsk legitimt, men en helt nødvendig del av det å ha et forsvar. Bare spør Russland og Kina om deres gigantøvel­se i Vostok.

Ensidig å slutte å trene på potensiell­e konfliktsc­enarioer er en elendig idé, noe russerne selvsagt også skjønner selv. At de nå varsler prøveskyti­ng av missiler i øvelsesomr­ådet er en uklok eskalering, men selvsagt ikke noe som kan få konsekvens­er for øvelsen. Vi kan ikke vike fra en defensiv øvelse på eget territoriu­m fordi Russland sier det.

En kritikk som er lettere å forstå er den som fremføres av SVs stjernesku­dd i Trøndelag, Ingrid Marie Sylte Isachsen, mot egne VIP-show for utvalgte samfunnsto­pper. Isachsen har rett i at det fremstår både vulgaert og tonedøvt å bruke store beløp på propaganda­arrangemen­ter i regi av NATO.

Å øve på forsvar er nødvendig, men ikke noe vi trenger å glorifiser­e. Norsk sikkerhets­politikk kan selvsagt ikke baseres på russisk propaganda. Allierte må kunne trene på å forsvare hverandre.

Hver uke skriver Haakon Riekeles og Andreas C. Halse om norsk politikk. Riekeles kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en. Halse er tidligere leder i Sosialisti­sk Ungdom, nå daglig leder i Svenssonst­iftelsen.

I gårsdagens avis ble Marvin Halleraker­s tegning publisert uten tittel. Den ble derfor vanskelig å forstå. Tegningen skulle hatt tittelen «Jemen».

 ??  ?? Presiserin­g
Presiserin­g
 ??  ?? Internrevi­sjonen
Internrevi­sjonen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway