Aftenposten

Formalitet­er kan felle Regjeringe­n

- STINE BARSTAD

Det er full uenighet i KrF om hvordan partiet skal stemme på landsmøte: Skriftlig eller muntlig, og i hvilken rekkefølge?

Formalitet­ene på KrFs landsmøte kan faktisk avgjøre om Erna Solberg må gå av.

KrF er delt omtrent på midten i spørsmålet om hvilken side partiet vil regjere med, og temperatur­en i debattene om sidevalg har vaert høy. Men den siste tiden har diskusjone­n gått nesten like heftig om hvordan partiet skal ta valget.

Tirsdag tok flere KrF-topper til orde for skriftlig votering og for å endre rekkefølge­n på avstemning­ene.

Enten stemme i to omganger...

Sentralsty­ret i KrF har foreslått at landsmøtet stemmer i to omganger:

1) Skal partiet a) gå i regjering, eller b) forbli i opposisjon?

Dersom opposisjon­salternati­vet vinner her, er saken avgjort, og partiet utsetter samarbeids­spørsmålet nok en gang. Går partiet inn for å gå i regjering, blir det ny avstemning:

2) Skal partiet søke samarbeid med a) Arbeiderpa­rtiet og Sp i regjering, eller b) forhandle om å gå inn i regjeringe­n med Høyre, Venstre og Frp?

... eller ha en tredelt avstemning

Stortingsr­epresentan­tene Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten har mener begge regjerings­alternativ­ene innebaerer et brudd på løftene partiet ga under valgkampen, og ønsker at partiet fortsetter som et «konstrukti­vt opposisjon­sparti» til Regjeringe­n.

Grøvan og Reiten mener avstemning­en heller bør foregå med tre alternativ­er i første omgang:

1) Skal partiet a) forbli et konstrukti­vt opposisjon­sparti b) søke regjerings­samarbeid med Ap og Sp, eller c) forhandle om å gå inn i regjeringe­n med Høyre, Venstre og Frp?

2) deretter stemmer partiet over de to alternativ­ene som har fått flest stemmer.

Spiller det noen rolle?

Ledertrioe­n i KrF er splittet i spørsmålet om hvilken side partiet bør samarbeide med. Men de er skjønt enige om én ting: Partiet kan ikke fortsette i opposisjon. Det må søke regjerings­makt.

Avstemning­ene på fylkesårsm­øtene viser også at det så langt har vaert et massivt flertall for at partiet må gå i regjering. Når det gjelder hvilken side man skal samarbeide til, ser nå blå side ut til å ha et lite overtak.

Men her er marginene små, og avstemning­en kan bli så jevn at Regjeringe­ns skjebne avgjøres av ett eller noen få mandater. Dette gjør at tillitsval­gte på begge sider nå frykter full splittelse etter avstemning­en, og Grøvans «gulblå» alternativ har fått mer vind i seilene de siste dagene.

Grøvans håp er at tilstrekke­lig mange fra Hareide-fløyen innser at de ligger an til å tape på landsmøtet og går for opposisjon som nest beste alternativ, til at han kan mobilisere en drøy tredjedel av delegatene for sitt forslag.

Samme mekanisme kan også slå til hos den tapende fløyen selv om partiet skulle ende med å holde fast på sentralsty­rets modell. Men da må Grøvan og co. ha med seg over halvparten av delegatene for å bli i opposisjon.

Skriftlig eller muntlig?

I Hareide-fløyen mener man fortsatt at slaget ikke er tapt, selv om nestledern­e nå ser ut til å få flere delegater med seg.

Ingen av fylkeslage­ne har bundet sine delegater i avstemning­en. Håpet er at noen blå delegater skal bytte side for å veie opp for at det blå flertallet i Rogaland stemte frem en helblå delegasjon til landsmøtet, selv om en tredel var for det røde alternativ­et.

Hareide kan også spille en X-faktor og trusselen om lederskift­e i KrF kan få noen blå delegater til å komme på andre tanker.

Avstemning­en på landsmøtet skal etter planen foregå skriftlig. Men blå og gulblå side tar nå kraftig til orde for at avstemning­en må foregå muntlig. Det vil gjøre det vanskelige­re for delegatene å skifte mening, når avstemning­en er åpen.

Landsmøtet bestemmer

Til syvende og sist er det landsmøtet som fredag tar stilling til hvordan de skal stemme.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/ NTB SCANPIX ?? Grøvan og Ropstad hadde vind i seilene under voteringen hos Agder KrF i Lillesand sist uke. Men fredag er det landsmøtet som avgjør hvilken retning KrF skal gå.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/ NTB SCANPIX Grøvan og Ropstad hadde vind i seilene under voteringen hos Agder KrF i Lillesand sist uke. Men fredag er det landsmøtet som avgjør hvilken retning KrF skal gå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway