Aftenposten

Forkjemper­en for sentrum

- ALF OLE ASK

Hans Fredrik Grøvan vil redde sentrum i norsk politikk ved å holde KrF utenfor regjeringe­n.

– Det er mange som er engstelige for splittelse­n i partiet og vil velge et annet alternativ enn de to regjerings­alternativ­ene, sier han. Han er enig i at det ikke er noe sentrumsal­ternativ som er aktuelt for regjering i dag, men:

– Dersom KrF skulle gå inn i en Ap/Spregjerin­g eller i Solberg-regjeringe­n, så aksepterer vi blokkpolit­ikken i Norge. Jeg mener at vi i KrF må holde skansen i sentrum, sier Grøvan.

Han vil endre voteringso­rden på landsmøtet på fredag, slik at hans forslag om å bli i opposisjon skal behandles likeverdig med spørsmålet om å gå til høyre eller venstre.

Ikke i tråd med valgløften­e

Han mener KrF ikke har gjort det klart for velgerne hverken at de kan skifte side i norsk politikk eller samarbeide med Frp.

- Det er ikke i tråd med de velgerforv­entningene som vi skapte i 2017. Vi har underkommu­nisert det gjennomsla­get vi har muligheten til å få fra vår posisjon i opposisjon. Vi må få et stolt og fremoverle­nt KrF som har tro på seg selv. Da kan vi få betydelig makt og innflytels­e. Vi kan bygge og fornye partiet og gjenreise det frem mot valget i 2021. Grøvan har mer tro på opposisjon­srollen, fremfor å vaere minstemann i en regjering.

– Jeg mener at til nå i denne perioden er mye blitt styrt av forslag fra opposisjon­en og Regjeringe­n. Vi må i sterkere grad legge frem vår egen politikk og fortelle Regjeringe­n tydelig hva som er våre krav, sier han.

– Men det betyr at KrF forsatt holder Frp inne i regjeringe­n?

– Om vi får gjennomsla­gene våre, så gjør vi for så vidt det. Det er fordi vi får

mest gjennomsla­g der. Det er ikke fordi vi ønsker å holde Frp i regjering. Vi utsteder ikke noen blankofull­makt til en mindretall­sregjering. Begår den noen feil eller utfordrer oss, må vi vaere beredt til å gå linjen helt ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway