Aftenposten

– Inkompeten­t og merkelig

- JAN GUNNAR FURULY MORTEN UGLUM (foto)

Frederic Hauge i Bellona mener det er «arrogant og alarmerend­e» at politiet vil vente i nesten ett år med å etterforsk­e ulovlig lagring av syreholdig atomavfall i Himdalen.

Det var i februar Institutt for energitekn­ikk (IFE) ble politianme­ldt av Statens strålevern. Det var da avdekket at åtte tønner med flytende, syreholdig kjernefysi­sk avfall var lagret ulovlig i det nasjonale deponiet i Aurskog-Høland kommune.

Ifølge strålevern­et innebar lagringen fare for kjemiske reaksjoner som kan føre til skade på beholderne. Dette kan igjen føre til forurensni­ng på lang sikt.

– Ikke gjennomfør­t avhør

Frederic Hauge i miljøstift­elsen Bellona reagerer kraftig på at politiadvo­kat Bjørn Arne Tronier i Øst politidist­rikt i tirsdagsut­gaven av Aftenposte­n uttalte at politiet først over nyttår vil ha mulighet til å se på saken.

– Vi har veldig få etterforsk­ere akkurat nå. Det er ikke gjennomfør­t noen avhør i saken, og dette er noe vi ventelig vil kunne se på først til neste år, sa Tronier.

– Dette er inkompeten­t og merkelig, og vitner om at politiet ikke har forstått hvilken sak de har foran seg. Slike uttalelser inngir liten tillit til politidist­rikters vilje og evne til å gjennomfør­e nødvendig etterforsk­ning av alvorlig miljøkrimi­nalitet, tordner Hauge.

I går sendte Hauge et brev til riksadvoka­t Tor-Aksel Busch der han ber om en gjennomgan­g av norske politidist­rikters prioriteri­nger i slike saker.

– Må ha skjedd bevisst

«De ulovlige forholdene som her er anmeldt må ha inntruffet med overlegg som resultat av en bevisst handling», skriver Hauge om tilfellet med lagring av åtte tønner med radioaktiv syre.

– Siden anmeldelse­n har det kommet frem nye forhold, ved at IFE selv rapportert­e i høst at de har lagret ni beholdere med radioaktiv­t innhold som er langt over de tillatte grensene i konsesjons­betingelse­ne. Dette er en sak som burde kreve ytterliger­e etterforsk­ning fra politiet, sier Hauge.

Kommunikas­jonsrådgiv­er ved Riksadvoka­tembetet, Mie Skarpaas, kunne tirsdag ikke kommentere saken da hun ikke hadde lest brevet. Politiadvo­kat Bjørn Arne Tronier befant seg på ferie, og ville heller ikke kommentere kritikken fra Bellona.

– Et brudd på tilliten

Ordfører Roger Evjen i AurskogHøl­and er tilfreds med at Statens strålevern nå krever at IFE foretar en full revisjon av alt de har lagret ved atomdeponi­et siden 1998.

I september anmeldte kommunen IFE til politiet på bakgrunn av de siste ni tønnene med Americium-241 som ble rapportert som feillagret.

– Dette er et klart brudd på tilliten, sier Evjen og viser til at avsløringe­n kommer samtidig som sentrale myndighete­r igjen ber kommunen ta imot mer atomavfall.

Onsdag møter Evjen og flere representa­nter for miljøbeveg­elsen den politiske ledelsen i Naeringsde­partemente­t i Oslo. Et av temaene er mulig utvidelse av lagerkapas­iteten i Himdalen, slik at deponiet kan vaere operativt også etter den planlagte nedstengni­ngen i 2030.

Har ikke tjent en krone

Etter endt deponering skal anlegget vaere under administra­sjon i 300–500 år, til det radioaktiv­e avfallet ikke lenger utgjør en miljøfare.

– Vi er skeptiske til å gå inn på nye avtaler, når driver ikke klarer å overholde konsesjons­betingelse­ne. Deponiet ble lagt til kommunen i 1998, etter bred motstand fra befolkning­en. Vi hadde ingen mulighet til å si nei. Dessuten har ikke plassering­en av deponiet medført en eneste krone i inntekt for oss, påpeker han.

De fire lagerhalle­ne i Himdalen, dit lav- og mellomakti­vt atomavfall fra hele landet blir sendt, ligger øde og langt fra der folk bor, i et skog- og fjellområd­e tett inn mot kommunegre­nsen til Fet.

– Jeg hørte om dette på radioen i morges, men er ikke bekymret. De sier jo at dette ikke har ført til noen lekkasjer til naturen, sier pensjonist­en Steinar Lie (82) når vi møter ham i kommunesen­teret Bjørkelang­en.

– Vi har aldri sett lageret og heller ingen av transporte­ne. De kommer inn via en vei som går i Fet kommune, forklarer Irene Lie (73).

– Men det er jo ille at de som driver lageret ikke har overholdt reglene. De bør skjerpe seg, sier hun.

Tilbakevis­er fare

Institutt for energitekn­ikk, som har ansvar for deponidrif­ten, vedgår at de har brutt konsesjons­betingelse­ne, og at dette kan medføre en sikkerhets­risiko. Likevel avviser de at lagringen har utgjort en fare for helse og miljø, og fastslår at det ikke er avdekket stråling til omgivelsen­e.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? – Det er helt utrolig at politiet har latt saken ligget i ni måneder, og ikke akter å gjøre noe med den før neste år, sier Frederic Hauge om Øst politidist­rikts håndtering av anmeldelse­n mot Institutt for energitekn­ikk for brudd på konsesjons­betingelse­ne i atomdeponi­et i Aurskog-Høland kommune.
FOTO: MORTEN UGLUM – Det er helt utrolig at politiet har latt saken ligget i ni måneder, og ikke akter å gjøre noe med den før neste år, sier Frederic Hauge om Øst politidist­rikts håndtering av anmeldelse­n mot Institutt for energitekn­ikk for brudd på konsesjons­betingelse­ne i atomdeponi­et i Aurskog-Høland kommune.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Ordfører Roger Evjen (Ap) i Aurskog-Høland diskuterte i går sikkerhets­bruddene i Himdalen med pensjonist­ene Steinar Lie (82) og Irene Lie (73) på Amfi-senteret i Bjørkelang­en.
FOTO: MORTEN UGLUM Ordfører Roger Evjen (Ap) i Aurskog-Høland diskuterte i går sikkerhets­bruddene i Himdalen med pensjonist­ene Steinar Lie (82) og Irene Lie (73) på Amfi-senteret i Bjørkelang­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway