Aftenposten

Militaersh­owet er et bilde på at NATO vender hjem

-

Oppvisning­en utenfor Trondheim sentrum var designet for å imponere. For nordmenn er det uvant

i Trondheim tilbake fra fienden.

På en stor tribune med storslått utsikt over Trondheims­fjorden kunne generalsek­retaer Jens Stoltenber­g, forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen og de andre vipene følge det som utspant seg på de åpne jordene nedenfor.

En omfattende TV-produksjon, blant annet med hjelmkamer­aer på flere av soldatene, kringkaste­t øvelsen til verden. Den gikk live på flere TV-kanaler.

Droppet lysekroner

Enkelte har kritisert arrangemen­tet i sterke ordelag, og noe av kritikken har vaert berettiget. Forsvaret burde ha brukt andre ord da de oppfordret naboene på Byneset til «fyre opp utevarmen og ta med noen gladbobler» til «90 minutter med støy og underholdn­ing». Det er noe unorsk over militaere oppvisning­er av denne typen, der NATOs våpen og soldater stolt paraderes foran offiserer, journalist­er og politikere. Derfor er det viktig å veie sine ord.

Arrangemen­tet er også utsatt for et element av kulturkrae­sj. Det er NATO-kommandoen i Napoli og ikke det norske forsvaret som er arrangør. Da bildet av det eksklusive partytelte­t med store lysekroner der gjestene skulle spise lunsj, dukket opp i mediene for noen uker siden, blinket varsellamp­ene. Til slutt ble det hverken vin i glassene eller krystall i taket i teltet på Byneset.

Men det ble mye smell og action.

Stor interesse

Et sentralt mål med den pågående øvelsen Trident Juncture er å vise verden at NATO-landene kan og vil forsvare hverandre. Etter mange år med fokus på oppdrag i utlandet, har NATO igjen rettet oppmerksom­heten mot kollektivt forsvar og mot klassisk avskrekkin­g. Tirsdagens velregisse­rte oppvisning av militaer kampkraft må sees i dette lyset.

– Det vi kommuniser­er ut i dag, er veldig god avskrekkin­g, sa uttalte forsvarsmi­nister Bakke-Jensen til NTB.

Russisk prøveskyti­ng

Styrkedemo­nstrasjone­n fant sted foran over 200 journalist­er, de fleste utenlandsk­e.

Det er betydelig flere enn under forrige Trident Juncture i Portugal og Spania i 2015. Den store interessen kan skyldes både øvelsens størrelse og karakter og et mer usikkert internasjo­nalt bilde.

For mens Trident Juncture nå for alvor starter opp, har Russland varslet at de vil gjennomfør­e prøveskyti­ng av missiler utenfor Møre-kysten.

Utad avdramatis­erer NATO de russiske planene, men få tror det er tilfeldig at det skjer akkurat nå. Det er nemlig svaert uvanlig at prøveskyti­ngen foregår så langt sør.

Selv om VIP-dagen er over, vil Trident Juncture fortsette å sette sitt preg på betydelige deler av Sør-Norge i ukene fremover. Øvelsen har gjort det tydelig for alle at forsvar er noe vi også driver med her hjemme – ikke kun i internasjo­nale operasjone­r i fjerne land.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? NATOs styrkedemo­nstrasjon pågikk i en time. Naer 3000 soldater var involvert.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX NATOs styrkedemo­nstrasjon pågikk i en time. Naer 3000 soldater var involvert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway