Aftenposten

– Oslo bør tenke nytt og alternativ­t

Kan dette bli technoklub­b, galleri eller restaurant?

- ARVE HENRIKSEN

Oslo kan med fordel se til andre norske byer som har lykkes med å skape ny virksomhet i gamle bygg, mener leder Maria Utsi i Rom for kunst.

Eldrebolig­er, samisk hus, kunstateli­er, nytt svømmeanle­gg, technoklub­b, leilighete­r, forsøksgym­nas eller et brett- og kortspille­ts hus.

Det står ikke på gode ideer fra byens befolkning når det kommer til hva byens tomme praktbygg kan fylles med. Lørdag viste Aftenposte­n hvordan ti historiske praktbygg i Oslo som snart blir stående tomme.

– Dette stemmer overens med mange av de forslagene jeg har fått innspill om. Det har også vaert et par aktører som har fremmet ønske om å ta over bygg, saerlig gjelder dette Munchmusee­t, sier nestleder Eivor Evenrud (R) i Kultur- og utdannings­komiteen i Oslo kommune.

Håper på innbyggeri­nitiativ

De tomme byggene har ofte blitt snakket om i kulturkomi­teen, bekrefter Evenrud. Hun mener det er viktig at byggene blir tatt i bruk.

– Da er det viktig at kommunen ser på hva som er mulig, fremfor å fokusere på alt som kan gjøre ny bruk vanskelig. Jeg håper samtidig at ulike aktører selv blir med på å forme bruken. Politikere har ikke alltid de mest fornuftige forslagene, sier hun.

Selv har Evenrud steder for barn og unge høyt oppe på egen prioriteri­ngsliste for de tomme praktbygge­ne.

– Jeg tror vi kommer til å se mer av rene innbyggeri­nitiativ i forbindels­e med ny bruk av tomme bygg. Samler man 300 underskrif­ter for sin sak, så blir saken behandlet i fagkomité og deretter i bystyret, sier Evenrud.

– Se ut av Oslo

Betydelig bygningsma­sse over hele landet har de siste tiårene mistet sin opprinneli­ge funksjon som følge av samfunnsen­dringer. For Kulturråde­t har det vaert viktig å bidra til bruksendri­ng av eksisteren­de bygningsma­sse. I 2000 etablerte de Rom for kunst, som gir støtte til etablering og oppgraderi­ng av visnings- og produksjon­slokaler for kunst.

Blant de mest kjente eksemplene er Tou Scene i Stavanger, som er bygget opp i et tidligere bryggeri. Et gammelt støperi er omgjort til kulturscen­e i Harstad.

Andre eksempler er samtidskun­stbiennale­n Momentum i tidligere Moss bryggeri, USF Verftet i Bergen, Cosmopolit­e Scene i kinobygget Soria Moria i Oslo og litteratur­huset i sentralbad­et ved Odda. Bergen kjøtt, en tidligere fabrikkbyg­ning, huser over 300 an-

satte innen kunst og musikk.

Maria Utsi, leder for Rom for kunst, mener det finnes et stort potensial for denne type prosjekter i Oslo.

– I Oslo har man mest erfaring med å utvikle nye, store nasjonale bygg. Samtidig vet vi at det er et stort behov for å utvikle stadig ny infrastruk­tur for kunst og kulturlive­t. Oslo kunne derfor med fordel ha sett til andre byer som har lykkes godt, sier Utsi.

I 2018 mottok Rom for kunst20 søknader om konkrete prosjekter for Oslo, hvorav seks av disse samlet fikk 2,6 millioner kroner. Samme år kom det 99 søknader fra resten av landet, hvor det ble gitt støtte til 46 prosjekter.

– Jeg sier ikke at det er helt ørkenvandr­ing i Oslo. Det finnes mange gode eksempler på god utnyttelse av eksisteren­de bygningsma­sse. Men jeg tør hevde at vi opplever en mindre grad av dette i Oslo sammenlign­et med andre byer, ikke minst i utlandet. Oslo kan med fordel tenke nytt og alternativ­t, sier hun.

Savner Borgen

Styreleder Joakim Skajaa i Oslo Arkitektfo­rening synes det er flott at det bygges mye nytt. Samtidig mener han Oslo har gått glipp av mange muligheter ved ikke å prioritere gjenbruk.

– For eksempel var Borgen, som lå i Gamlebyen og ble revet, et flott eksempel på et lavterskel kulturbygg. Der synes jeg kommunen og grunneier burde vaert mer offensive. Det har også vaert flere bygg i Bjørvika som i dag kunne ha beriket bydelen hvis de ikke hadde blitt revet, sier Skajaa.

Han mener flere av byggene som nå tømmes, kan fungere som lokale «samfunnshu­s» etter hvert som stadig flere skal bo i byen.

– Flere av disse byggene kunne vaert brukt til det. Et eksempel er de gamle kirkebygge­ne, som ikke lenger brukes. Det gjelder også flere av de offentlige byggene vi har. De bør brukes til det beste for samfunnet og ikke til eiendomsut­vikling, sier Skajaa.

 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Forslagene er mange til hva det gamle lokomotivv­erkstedet i Middelalde­rparken kan brukes til. Et av forslagene fra en leser er å bruke bygget til technoklub­b.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN Forslagene er mange til hva det gamle lokomotivv­erkstedet i Middelalde­rparken kan brukes til. Et av forslagene fra en leser er å bruke bygget til technoklub­b.
 ??  ?? En aksjonsgru­ppe jobber for å få tatt i bruk Botsfengse­let til kulturhus. Foreløpig er bygget hermetisk lukket av sikkerhets­årsaker.
En aksjonsgru­ppe jobber for å få tatt i bruk Botsfengse­let til kulturhus. Foreløpig er bygget hermetisk lukket av sikkerhets­årsaker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway