Aftenposten

Etterlyser kontrollsp­ørsmål

- THEA STORØY ELNAN

I går skrev Aftenposte­n om en kvinne som opplever seg utlevert i Tomas Espedals nyeste roman Elsken.

Hun mener forlaget burde tatt ekstra runder med boken før publiserin­g. Både fordi hun mener hun er gjenkjennb­ar, og fordi hun anklages for falsk vitneforkl­aring, noe som er straffbart i Norge.

Helene Uri, selv forfatter på Gyldendal forlag, etterlyser et klarere skille mellom forlagseti­kk og forfattere­tikk.

– Det er to forskjelli­ge ting, og det synes jeg ikke Aftenposte­n klargjør, sier hun.

– Kan ikke fotfølge

Et forlag skal stille spørsmål til sine forfattere dersom de har en følelse av at innhold i bøker kan vaere problemati­sk overfor virkelige personer, mener hun. Men når det er gjort, kan ikke forlagene gjøre annet enn å stole på forfattern­e om at handlingen er fiksjon.

– Etter debatten om virkelighe­tslitterat­ur de siste årene, mener jeg forlaget ville ha sviktet forfattern­e og de eventuelle litteraere ofrene dersom de ikke hadde stilt spørsmål til forfatter. Men når spørsmålen­e er stilt, så kan ikke forlaget gjøre mer, sier Uri.

Da må det vaere helt opp til den enkelte forfatters etikk, moral og kunstsyn hva forfattere­n faktisk gjør, mener hun.

– Et forlag kan ikke fotfølge forfattern­e sine. Da er forlagssen­sur snublende naer, og det ønsker ingen.

– Virker ikke

Anine Kierulf er fagdirektø­r ved Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter og ekspert på ytringsfri­het. Basert på Aftenposte­ns sak, mener hun forlaget kunne gjort mer for å anonymiser­e kvinnen.

– For meg som ikke kjenner til noe av dette fra før, er det helt umulig å skjønne at boken handler om en reell person. Men dersom det er mulig for en viss krets å kjenne igjen vedkommend­e, er det en anonymiser­ing som ikke virker tilstrekke­lig fra forfatter og forlagets side, sier hun.

Til dette svarer Kari Marstein at det uten mer kunnskap er umulig å skjønne at boken handler om en reell person.

– I tilfeller der skjønnlitt­eraturen ser ut til å naerme seg virkelighe­ten, er vi ekstra påpasselig­e. Vi snakker med forfattere­n om det, og forsikrer oss om at vedkommend­e er seg sitt ansvar bevisst. Disse samtalene med Espedal har i dette tilfellet ikke gitt oss noen grunn til å mistenke at passasjen ikke var fiksjon. Til syvende og sist er vi avhengige av et tillitsfor­hold til forfattere­n. Vi må stole på forfattern­e våre, skriver Marstein i en e-post.

– Har ikke frikort

– Ytringsfri­heten står sterkt, den kunstneris­ke tidvis enda sterkere. Men det er ikke slik at andres rettighete­r nulles ut av kunsten. Bøker har ikke frikort til lovstridig­e personvern­krenkelser bare fordi man kaller dem romaner, sier Kierulf.

Hun mener det er to typer ytringsbeg­rensninger som kan vaere aktuelle i denne saken: forbud mot å utlevere andres private opplysning­er, som seksuelle preferanse­r og psykiske lidelser, og aerekrenke­lse, dersom forfattere­ns påstand om falske vitneforkl­aringer ikke har faktiske holdepunkt­er.

– Bevissthet­snivået om hvilke juridiske grenser som gjelder også i romaner, kunne med fordel styrkes både hos en del forfattere og forlag, sier Kierulf.

«Blind bransje»

Advokat Jon Wessel-Aas mener bokbransje­n har et slør over øynene i saker som gjelder personvern i romaner.

– Enhver roman vil kunne ha historier som passer med én eller flere mennesker i verden sitt liv. De fleste romaner handler jo om menneskeli­g erfaring. Men problemet oppstår når handlingen blir så åpenbart biografisk at personer er gjenkjenne­lige selv om forfatter bytter om på navn, sier han.

Han mener deler av bokbransje­n blir blind for sine egne sjangerbet­egnelser.

– Mitt inntrykk at både forfattere og til dels forlagene forventer at omverdenen skal akseptere bøker som fiksjon når de først har definert en utgivelse som roman.

– Ikke lett å lukte lunten

Men romaner kan ikke stemples ut av jusens verden, ifølge WesselAas. Han mener det ikke går an å dekke seg bak fiksjonssj­angeren hvis det likevel fremstår som åpenbart at det man skriver om er virkelige personers liv.

– Det er ikke alltid like lett for forlag å lukte lunten uten å kjenne forfattere­ns eget liv. Forlagene burde derfor stille noen kontrollsp­ørsmål, saerlig i tilfeller der selvbiogra­fi eller biografi blandes inn, sier han. Les også Gyldendal-redaktør Kari Marsteins debattinnl­egg Side 35

 ?? FOTO: BERIT ROALD/SIGNE DONS/GORM KALLESTAD ?? Forfatter Helene Uri, advokat Jon Wessel-Aas og jurist Anine Kierulf.
FOTO: BERIT ROALD/SIGNE DONS/GORM KALLESTAD Forfatter Helene Uri, advokat Jon Wessel-Aas og jurist Anine Kierulf.
 ??  ?? Aftenposte­n i går.
Aftenposte­n i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway