Aftenposten

Barn lider unødig når munnhelsen ikke ivaretas

Tannhelsep­ersonell kan avdekke overgrep og omsorgssvi­kt. Men vi inkluderes ikke.

- Heming Olsen-Bergem førsteaman­uensis ved det odontologi­ske fakultet Petter Wilberg spesialist i oral kirurgi og oralmedisi­n Anne Rønneberg klinikksje­f, barneavdel­ingen, og spesialist i pedodonti

Hva har tilstander som kreft, leddgikt eller overgrep mot barn med barns munnhelse å gjøre?

Ingenting, vil mange hevde. Men det stemmer ikke, for dette er eksempler på sykdommer eller erfaringer som får store konsekvens­er for barns munnhelse, og som i ytterste konsekvens kan resultere i død.

Til tross for at vi i Norge i dag har et system som gir barn rett til gratis tannbehand­ling frem til de er 18 år, finnes det et «hull» i systemet når barns munnhelse blir glemt, eller ikke tatt hensyn til når barn er under medisinsk behandling.

Det er som om sykdom og plager i munnhulen skulle skje utenfor kroppen.

Barn med kreft: smerter og spisevansk­er

Ved det odontologi­ske fakultet finnes omfattende forskning som viser at svaert mange sykdommer og andre traumatise­rende erfaringer gir barn store plager i munnhulen som ikke blir behandlet. Konsekvens­en er at disse barna påføres mye lidelse.

Barn som får kreft er et slikt eksempel. De aller fleste tenker at kvalme er den mest ubehagelig­e bivirkning­en når man får cellegift. Vår forskning viser at plager i munnhulen faktisk er en av de vanligste bivirkning­ene ved cellegiftb­ehandling.

Munnhulen er svaert følsom. Kombinert med at det finnes millioner av bakterier der, utvikler det seg lett sår og sopp når cellegifte­n bryter immunforsv­aret ned.

Disse plagene i munnhulen kan dermed bli svaert smertefull­e.

De alvorlige bivirkning­ene gjør at det å spise blir vanskelig. Noen ganger blir plagene i munnhulen så omfattende at behandling­en må utsettes, reduseres eller sogar stoppes fordi barnet ikke får i seg nok naering. Det er da rett og slett snakk om en livstruend­e tilstand.

Andre bivirkning­er blir tatt hånd om

Om barna får god nok hjelp til å håndtere smertene i munnhulen eller ikke, vil vaere svaert tilfeldig, fordi oppfølgnin­g hos tannhelsep­ersonell er ikke systematis­k satt inn i behandling­en av barnekreft­pasienter. Hvor godt barns munnhelse blir fulgt opp mens de får kreftbehan­dling, vil da vaere avhengig av hvor du bor og hvem som tilfeldigv­is er barnets tannlege.

En annen utfordring er at barna som overlever kreft, ofte opplever å få problemer med tennene både som barn og som voksne. Grunnene til det er at cellegift og stråling kan skade utviklinge­n av de permanente tennene.

Det er noe svaert urimelig i at du som voksen skal pådra deg store utgifter til tannlegen fordi du som barn ble rammet av kreft og overlevde, mens tilsvarend­e bivirkning­er andre steder i kroppen ville blitt tatt hånd om innenfor det offentlige helsevesen­et.

Ubehandlet kronisk sykdom

En annen pasientgru­ppe som lider av at munnhulen ikke blir adressert, er barn med leddgikt. Barneleddg­ikt er en kronisk smertefull sykdom som krever omfattende behandling.

Dessverre viser det seg at barn som får leddgikt i kjeveledde­t, ofte ikke blir riktig diagnostis­ert, eller de blir møtt med mistenksom­het når de forteller at de har vondt. Det fører til mye unødig lidelse hos disse barna.

Små barn har ofte også vanskelig for å identifise­re hvor de har vondt, noe som gjør det enda vanskelige­re å oppdage artrose i kjeveledde­t.

Vi vet at det å leve med smerter og funksjonsn­edsettelse i kjeveledde­t kan få store sosiale konsekvens­er for barn og unge. Våre unge pasienter forteller at det å spise, smile eller til og med å snakke kan vaere så problemati­sk at de trekker seg unna sosiale aktivitete­r med jevnaldren­de.

Pasientene forteller også at det ofte har tatt lang tid å få stilt riktig diagnose, fordi spørsmål om kjeveledde­t sjelden blir te-

matisert til den som utreder. Konsekvens­en er at pasientene går ubehandlet med smertefull sykdom, altfor lenge.

Etterlysni­ng: en helhetlig tilnaermin­g

Tannhelsep­ersonell er dem blant helseperso­nell som hyppigst ser barn gjennom hele barndommen (3-18 år). Vi er derfor i en saerskilt stilling til å kunne avdekke overgrep og omsorgssvi­kt, et tema som er en integrert del av vår undervisni­ng, og som vi jobber aktivt med.

Vi, som helseperso­nell, skal til enhver tid tenke «barnets beste». Men vi savner en grunnlegge­nde forståelse av at hele barnet må sees ved all form for medisinsk behandling, slik at vi kan behandle barnet på en helhetlig måte og tilpasse vår behandling til barnets unike situasjon.

For å ivareta barnets beste må man jobbe tverretatl­ig, og informasjo­n må formidles. Hvorfor blir ikke en epikrise automatisk også sendt til tannhelset­jenesten når barnet har vaert innlagt på sykehus eller har mottatt annen somatisk eller psykiatris­k behandling? Disse helseopply­sningene må vi selv etterspørr­e.

Vi etterlyser helhetlig tenking fra våre helsemyndi­gheter når det gjelder medisinsk behandling av barn, slik at alle barn i Norge får den hjelpen de har krav på og vi unngår unødig lidelse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Det finnes et «hull» i systemet når barns munnhelse blir glemt, mener kronikkfor­fatterne. Illustrasj­onsbildet er tatt i forbindels­e med Aftenposte­n-reportasje­n «Hundrevis av småbarn må trekke råtne tenner hvert år».
FOTO: ROLF ØHMAN Det finnes et «hull» i systemet når barns munnhelse blir glemt, mener kronikkfor­fatterne. Illustrasj­onsbildet er tatt i forbindels­e med Aftenposte­n-reportasje­n «Hundrevis av småbarn må trekke råtne tenner hvert år».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway