Aftenposten

Sverter OD på betalt annonsepla­ss

- Frida Jøraholmen Andresen leder for Operasjon Dagsverk 2018 Fredrik Glad-Gjernes daglig Leder i KFUK-KFUM Global

I lørdagens utgave av Aftenposte­n og seks andre aviser rykket Med Israel For Fred (MIFF) inn en helsides annonse som oppfordrer til boikott av Operasjon Dagsverk (OD). I tillegg til at annonsen inneholder falsk informasjo­n og grove anklager uten rot i virkelighe­ten, velger MIFF å flytte debatten over i et medium vi dessverre ikke kan delta i.

OD og KFUK-KFUM Global jobber for unge menneskers rettighete­r, og det er det vi skal bruke våre midler på. Ikke på helsides annonser som sverter andres arbeid for en mer rettferdig verden. Vi anser MIFFs grep som svaert ekskludere­nde og udemokrati­sk, og det bidrar ikke til en god, inkluderen­de debatt.

Falske påstander avsporer debatten

En oppfordrin­g til å boikotte en solidarite­tsaksjon bør begrunnes godt. Her feiler MIFF imidlertid totalt. De forsøker heller å assosiere en 12 år gammel jente med terrorisme og jødehat, portretter­e palestinsk­e flyktninge­rs FN-nedfelte rettighete­r som ekstremism­e og påstå at OD skal indoktrine­re seks norske skolekull til å hate en hel folkegrupp­e.

Dette er falske og villedende påstander som avsporer debatten totalt. MIFF kommer seg unna med å fremsette disse påstandene fordi de gjør det på betalt annonsepla­ss. Dermed kjøper de seg fri fra en redaksjone­ll kontroll som så grove og lite velbegrunn­ede anklager aldri hadde bestått.

Anklagene som fremsettes er ille nok i seg selv, samtidig er det dypt problemati­sk at det ikke sies noe om hva Operasjon Dagsverk faktisk jobber inn penger til i år.

Operasjon Dagsverk fokuserer i år på traumebeha­ndling for ungdom som har vaert fengslet, likestilli­ng mellom gutter og jenter og demokratio­g menneskere­ttighetsop­plaering. Dette er ikke kontrovers­ielt. Palestinsk ungdom har krav på å få sine grunnlegge­nde menneskere­ttigheter innfridd. Det er dette arbeidet MIFF nå har brukt hundretuse­nvis av kroner på å motarbeide, men som vi gjør med stolthet, og som norsk ungdom med god samvittigh­et kan bruke en dag av sin utdanning på. Vi heier på alle skoleeleve­r som jobber på OD-dagen, og alle som bidrar til å skape jobber for dem. Fordi alle fortjener frihet til å leve!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway