Aftenposten

Bistand til Zambia har gitt resultater, ikke presidentf­ly

- Arve Ofstad tidl. ambassadør­iZambia

I flere artikler hevder Aftenposte­ns korrespond­ent i Moskva at norsk bistand til Zambia gjennom 50 år ikke har satt varige spor. Dette følges opp av spaltist Andreas C. Halse 17. oktober. Kilden er Bjørn Johannesse­ns omtale i Bistandsak­tuelts e-versjon av mitt hefte «Norge i Zambia gjennom femti år», som Norad publiserte i mars 2017. Dette blir helt feil.

Heftet beskriver flere suksesshis­torier fra Zambia. Her er bare et par eksempler:

Skattebist­anden bidro til økte statsinnte­kter på flere hundre millioner USD fra gruvesekto­ren og har i senere år gitt en samfunnsøk­onomisk gevinst tidobbelt av den norske innsatsen. Samme avkastning kan beregnes fra bistand til klimarobus­t landbruk, der rundt 40 mill. kroner årlig har gitt økte inntekter på minst 400 mill. kroner til over 200.000 småbønder. En kunne også nevnt nasjonalpa­rken South Luangwa, kvinnebeve­gelsen, riksrevisj­onen, øyeklinikk­er, kvinneidre­tten og mange andre eksempler.

Ikke grunnlag for konklusjon­en

Når bistandspr­osjekter gjennom 50 år skal oppsummere­s, finnes selvsagt mange som tok lang tid og ga få varige resultater. Slikt har skjedd i alle bistandsla­nd. Dette omtaler Aftenposte­n i sin artikkel, samtidig som de viser til de mange lyspunkten­e. Det er dermed ikke grunnlag for konklusjon­en som gjengis uten forbehold, som om dette er Norads egen konklusjon.

Hovedoppsl­agene i Aftenposte­n handler om Zambias bestilling av nytt presidentf­ly. Det er selvsagt ille at et land med store fattigdoms­utfordring­er misbruker sine fremtidige inntekter på slikt. Zambia er i ferd med å låne seg til en ny gjeldskris­e, hvilket blir sterkt kritisert også av landets egne fagøkonome­r og opposisjon.

At det nå er Russland som er villig til å gi lån til presidentf­lyet og til to kommersiel­le fly, er et interessan­t uttrykk for Russland økende interesser i Afrika. Det er for øvrig vanskelig å se hvordan tidligere tiders norske bistand gjennom 50 år har hatt noen betydning for Zambias flybestill­ing på kreditt i år.

Utviklings­minister Nikolai Astrup (H) gjør et poeng av at Norge siden 2014 ikke har gitt budsjettst­øtte til Zambia. Da er det et paradoks at et slikt flykjøp og de store, nye låneopptak­ene ville vaert vanskelige­re i perioden da Norge sammen med Verdensban­ken,

EU, Storbritan­nia og Tyskland ga budsjettst­øtte. Da hadde vi samlet langt sterkere påvirkning på hele statsbudsj­ettet og kunne kanskje ha hindret en så uansvarlig finanspoli­tikk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway