Aftenposten

Hva med sorterings­samfunnet, KrF?

- Torstein Vik far og barnelege

Debatten om det er uetisk å abortere foster med kromosomfe­il eller andre skader som fører til alvorlig funksjonsh­emning, er igjen i gang. Noen vil forby dette og hevder det vil fremme et samfunn hvor man «sorterer vekk» mennesker med «avvik». De proklamere­r at «vi» må ta vare på alle mennesker, også de svakeste, at alle er like verdifulle, og at alle skal få leve gode og meningsful­le liv.

Et utall rapporter og medieoppsl­ag har de siste 20 årene vist at når det gjelder utviklings­hemmede, makter «vi» ikke dette. Det er grundig dokumenter­t i NOU-en «På lik linje» (2016). Utviklings­hemmede er i mange kommuner sortert bort. De bor i institusjo­ner, de får ikke tilrettela­gt arbeid, og det legges ikke til rette for at de kan delta i samfunnet. Mange bor til langt opp i voksen alder hjemme hos pårørende, slik min egen datter (43) gjør. «Ute av syne, ute av sinn»!

Vårt svik mot disse svakeste har jeg og andre nylig skrevet om i flere innlegg (NRK, Aftenposte­n og Adresseavi­sen). Ikke en eneste KrF- politiker, et parti som kjemper mot «sorterings­samfunnet», har verdiget oss et svar! Hverken lokal- eller rikspoliti­kere!

I stedet registrere­r jeg at

KrF vil øke barnetrygd­en til kr 20.000. Vel og bra, det. Det kommer til å koste 10 milliarder ekstra kroner. Disse skal dekkes inn gjennom økte skatter. Det skal jeg klare. Men hva vil KrF gjøre for de utviklings­hemmede som faktisk lever i dag, bortgjemt og isolert? Hvordan vil KrF faktisk bygge ned dagens sorterings­samfunn?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway