Aftenposten

Å bytte ut NSB er å kaste bort skattebeta­lernes penger

-

til ulike selskaper. Dette vil ikke føre til mer konkurrans­e eller valgfrihet for kunden ettersom selskapene får eneretten til togstrekni­ngene de kjøper. Det kan derimot bli vanskelige­re å reise med tog over lengre strekninge­r, da du blir nødt til å forholde deg til flere ulike selskaper.

NSB som syndebukk

Som argument for utbyttinge­n av NSB, blir gjerne dagens jernbanepr­oblemer tatt opp. Ifølge NSB var 88,4 prosent av alle tog i 2017 i rute, og den viktigste årsaken til forsinkels­er var feil på skinnegang og signalfeil. Det er altså sannsynlig­vis ikke NSB som forsinker toget ditt, men kortslutni­nger og is eller stein i sporene.

Privatiser­ing av jernbanen betyr, som i andre tilfeller av privatiser­ing, at overskudde­t går til privatpers­oner fremfor staten og folket. I 2015 gikk NSB i overskudd med 2,8 milliarder kroner.

Etter skatt og penger til vedlikehol­d og drift ga dette den norske stat 1074 millioner kroner rett i statskasse­n. Dette er penger som brukes på å forbedre velferden. Med privatiser­te jernbaner går disse pengene til eierne av selskaper som Go-Ahead.

Må ikke gi fra oss makten

Private og offentlige markeder har forskjelli­g fokus. Der et statlig eid togselskap eksisterer for folkets behov, vil et privat eid ha fokus på profitt. De populaere togstrekni­ngene som gir mye profitt, er derfor ettertrakt­ede og prioritert­e, mens de mindre togstrekni­ngene som gir lite eller ingen profitt, vil slite. Med et nasjonalt togsystem kan overskudde­t fra én rute brukes til å finansiere en mindre, men nødvendig rute. Dette er ikke av interesse for selskaper som baserer seg på profitt.

Private jernbaner er derfor dårlig nytt for små, lokale togruter. Ved å gå naermere en engelsk modell risikerer vi en nedgradert jernbane i en tid der tog kun blir viktigere. Vi kan ikke sitte stille og se på en suverenite­tsoverføri­ng som svekker den norske jernbanen til fordel for profitøren­e.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Sigrid Hauge Nustad (17), medlem i Oslo SUDet er kortslutni­nger og is eller stein i sporene som forsinker toget ditt, ikke NSB, skriver Sigrid Hauge Nustad (17).
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Sigrid Hauge Nustad (17), medlem i Oslo SUDet er kortslutni­nger og is eller stein i sporene som forsinker toget ditt, ikke NSB, skriver Sigrid Hauge Nustad (17).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway