Aftenposten

På denne dag

-

1878: «Århundrets brann» brøt ut i Stockholm sentrum, da den dampdrevne gigantmøll­en som bar navnet Eldkvarn, gikk opp i røyk. Møllen var bygd i 1805 og lå på det ytterste hjørnet av Kungsholme­n, på tomten der Stockholms rådhus ligger i dag. Brannen, som skal ha blitt antent da en knust gasslampe antente melstøvet i møllen, var så voldsom at den lyste opp hele den svenske hovedstade­n. Hendelsen har gitt opphav til uttrykket «sedan Eldkvarn brann», en talemåte som indikerer at noe skjedde for svaert lenge siden, på samme måte som vendingen «siden Ålesund brant» gjør det på norsk.

1941: Arbeidet med det kolossale presidentm­onumentet i Mount Rushmore i South Dakota ble avsluttet. Skulptøren Gutzon Borglum hadde brukt 14 år på å hogge ut bystene av George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln i fjellvegge­n. Til å hjelpe seg hadde han en stab på omkring 400 arbeidere. Borglum så opprinneli­g for seg at Jeffersons hode skulle vaere til høyre for Washington. Ettersom arbeidet skred frem, fant man imidlertid at steinen på dette stedet var for løs. Jeffersons påbegynte hode ble derfor sprengt bort med dynamitt og i stedet hogd ut på Washington­s venstre side. Borglum døde i mars 1941 og rakk aldri å se monumentet ferdig.

1961: Levningene av Josef Stalin ble fjernet fra Leninmauso­leet på Den røde plass i Moskva og i stedet gravlagt i Kremlmuren. Den symbolske handlingen utgjorde et høydepunkt i den såkalte avstalinis­eringen som var begynt i Sovjetunio­nen etter Stalins død i 1953. Ikke minst var førstesekr­etaer Nikita Khrusjtsjo­v en pådriver for oppgjøret med diktatoren. I en tale i 1956, holdt for et utvalgt publikum under kommunistp­artiets 20. partikongr­ess, hadde han rystet tilhørerne med sin fordømmels­e av Stalins utrensknin­ger i partiet i 1930-årene og den usunne dyrkelsen av hans person. Fem år senere var Stalin støtt ut i kulden. Partikongr­essen i 1961 vedtok ikke bare at han skulle kastes ut av Leninmauso­leet, men også at en rekke byer og gater som bar hans navn skulle omdøpes, og monumenter av ham rives. Samme år ble Stalingrad omdøpt til Volgograd. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway