Aftenposten

Antidoping Norge langer ut mot NIF-forslag

- HALVOR EKELAND

Tirsdag sendte Norges idrettsfor­bund (NIF) ut en pressemeld­ing hvor de tok et tydelig standpunkt for hvordan antidoping­arbeidet bør drives i fremtiden.

I forslaget skriver NIF at de vil ha et felles internasjo­nalt organ for dopingkont­roller, slik at alle dopingtest­er følger samme prosedyrer.

– Hvis alle som ønsker en dopingfri idrett, kunne støttet en slik organiseri­ng økonomisk, kunne dette organet tatt dopingprøv­er over hele verden. Dette vil sikre at alle utøvere, uavhengig av idrett og nasjonalit­et, blir underlagt et identisk og kompetent testregime, sa idrettspre­sident Tom Tvedt i pressemeld­ingen.

Tre ankepunkte­r

Debatten om WADAs uavhengigh­et og antidoping­arbeidet har pågått i lang tid. NIF foreslår at det såkalte Internatio­nal Testing Agency (ITA) kan vaere det rette organet til å ta seg av all testing i fremtiden.

Daglig leder av Antidoping Norge, Anders Solheim, er mildt sagt uenig med forslaget fra NIF. Det er det flere grunner til:

For det første er ITA etablert for testing av utøvere, ikke etterforsk­ning og annet arbeid som gjøres for å sørge en ren idrett. Russlandsk­andalen eller Lance Armstrongs­aken er eksempler på saker hvor dopingtest­ene ikke har vist doping, men etterforsk­ningen i ettertid har avdekket omfattende juks.

For det andre mener Antidoping Norge at de nasjonale antidoping­organisasj­onene har bedre kunnskap om saertrekk i landene, som treningsku­ltur og risikovurd­eringer av ulike idretts- og treningsmi­ljøer.

– Vi må se på kontrollvi­rksomheten i en mye bredere sammenheng enn dette forslaget. Det handler om tips, om samarbeid med toll og politi. Stadig flere dopingsake­r kommer som et resultat av nettopp tips og samarbeid med politiet, sier Solheim.

– Å tro at et internasjo­nalt testorgan skal ha fokus på unge utøvere, har jeg vanskelig for å se for meg. Jeg ser heller ikke at de skal kunne ha det samarbeide­t med politidist­rikter i Norge. Det har jeg liten tro på, fortsetter han.

Den tredje grunnen: I Tvedts uttalelse legger han også vekt på at man må sikre at utøvere blir underlagt et identisk testregime. Solheim mener et slikt regelverk allerede er på plass. Problemet er at dette regelverke­t ikke alltid følges.

– Det samme regelverke­t gjelder jo for alle. Det er ikke sånn at det ikke er regler på dette. Det finnes jo tydelige regler også på at de rette utøverne skal testes til riktig tid, sier Solheim.

Fikk ikke kalle seg uavhengig

ITA har tidligere fått kritikk for organiseri­ngen. Da de ble stiftet, het de Independen­t Testing Authority, men navnet ble senere endret til Internatio­nal Testing Agency.

Aftenposte­n har tidligere snakket med en rekke sentrale personer i internasjo­nal idrett. Flere kilder har ment at navneendri­ngen er et resultat av at ITA faktisk ikke er uavhengig, ettersom tre av fem i ITA-styret også sitter som representa­nter i Den internasjo­nale olympiske komité (IOC).

I NIFs pressemeld­ing blir ITA omtalt som et uavhengig organ.

Nettopp uavhengigh­et i antidoping­arbeidet er noe som er blitt diskutert heftig den siste tiden.

– Jeg mener man må bygge opp de uavhengige antidoping­organisasj­onene heller enn ITA. Det er løsningen. Så kan ITA heller spille en rolle der det ikke drives skikkelig antidoping­arbeid, der systemene ikke er på plass, sier Solheim.

NIF skriver at de har invitert Antidoping Norge, Kulturdepa­rtementet og visepresid­ent i WADA, Linda Hofstad Helleland, til å diskutere forslaget videre.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Tom Tvedt (nr. to fra venstre) og Anders Solheim (nr. tre fra venstre) i et møte i 2016 hvor de diskuterte internasjo­nalt antidoping­arbeid og idrett, kvinner og ledelse. Til venstre tidligere IOC-medlem Gerhard Heiberg, til høyre IOC-medlem Kristin Kloster Aasen.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Tom Tvedt (nr. to fra venstre) og Anders Solheim (nr. tre fra venstre) i et møte i 2016 hvor de diskuterte internasjo­nalt antidoping­arbeid og idrett, kvinner og ledelse. Til venstre tidligere IOC-medlem Gerhard Heiberg, til høyre IOC-medlem Kristin Kloster Aasen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway