Aftenposten

16-åringen fremstille­s for fengsling

Adressen er egentlig Andorra. Men naboer og leieboere forteller en annen historie om milliardae­r Pål Borgersen.

- SIGURD BJØRNESTAD CARL ALFRED DAHL WENCHE FUGLEHAUG TROND J. STRØM PER KRISTIAN AALE

Postleveri­ng, gressklipp­ing og trappevask. Naboer og leieboere i Norge forteller om mange observasjo­ner av eiendomsmi­lliardaer Pål Borgersen til tross for at han offisielt er utflyttet.

Onsdag meldte Aftenposte­n at Skatteetat­en har tvangsflyt­tet Pål Borgersen hjem og gitt ham en skatteregn­ing på over 18 millioner kroner.

Økokrim har siktet eiendomsmi­lliaerdere­n for skattesvik. Borgersen bestrider både skatteregn­ingen og siktelsen.

Offisielt har Borgersen i mer enn 30 år hatt status som utflyttet. Men det er strenge vilkår for å oppnå denne statusen (se faktaboks). Ifølge Skatteetat­en har ikke Borgersen oppfylt vilkårene.

Sentralt i saken står spørsmålet om hvor mye han har oppholdt seg i Norge.

Var i Panama Papers

Borgersen var en del av lekkasjen Panama Papers våren 2016. Aftenposte­n skrev da om hans utenlandsk­e selskap Bronco Investment Assets S.A.

Våren 2016 sa Borgersens datter til Aftenposte­n at han var bosatt i Andorra.

I et dokument i Panama Papers er Borgersen oppført med to adresser: en postboks i en bank i Andorra og en 600 kvadratmet­er stor enebolig på Lysaker.

Pål Borgersen har bygd opp formuen ved å leie ut et stort antall boliger i Oslo og Ålesund.

Disse er eid gjennom selskapet Santo AS, som igjen er eid av selskapet Brokelbank AS. Dette er igjen heleid av Borgersens datter.

I dyrt nabolag

Under arbeidet med Panama Papers for to år siden snakket Aftenposte­n med rundt 70 av utleiesels­kapet Santos leieboere og med naboer til villaen på Lysaker.

Et stort antall fortalte at de ofte og jevnlig så den utflyttede Borgersen. Åtte av naboene fortalte at Pål Borgersen bor fast på Lysaker.

En av naboene sa at «absolutt alle vet at Borgersen bor der», men at det ikke er noen kultur i strøket for å sladre.

Leieboerne ser ham

Aftenposte­n snakket også med 59 leieboere i Santos’ leiegårder.

Et flertall av dem fortalte at Pål Borgersen var i leiegården­e hver måned eller oftere. Noen sa de så ham flere ganger i uken.

Leieboerne fortalte blant annet at:

Han svarer på utleieanno­nser, viser frem leilighete­ne, deltar på kontraktsm­øter og overlevere­r nøkler.

Han er mannen de ringer hvis noe er galt, eller hvis noe må ordnes. Mange oppfatter ham som vaktmester.

Han leverer regninger i postkassen til leieboerne.

Han rydder og sjekker brannvarsl­ingen i gårdene, tømmer søppel og klipper plenen utenfor leiegården.

Han vasker trappen i en av leiegården­e.

Borgersens kommentar

Leieboerne­s og naboenes uttalelser er oversendt Borgersen for kommentare­r. Hans advokat Tor Eggesvik viser til svaret han ga i en e-post til Aftenposte­n i 2016:

«Borgersen har aldri bestridt at han til tider er i Norge. Det han har hevdet er at han har oppholdt seg i Norge mindre enn maksimal botid (...). Borgersen sier at han hovedsakel­ig har vaert i Norge sommerstid, men også kortvarige opphold på andre tider av året. (...) Det er derfor ikke noe spesielt at det kommer uttalelser fra de avisen snakker med om at de stadig ser Borgersen. Det som er gjengitt av uttalelser er svaert lite presise, og har en generell form som er helt umulig å imøtegå. Jeg har også merket meg at leieboere og naboer ikke vil står fram med navn, og da er det jo umulig å forholde seg

til hva den enkelte måtte ha sagt.»

Sendte kort fra Andorra

Aftenposte­n har ikke lykkes i å få Pål Borgersen i tale. Men i bladet Kapital uttaler han seg på et postkort: «Hvorfor er så mange på listen «Norges rikeste 400» bosatt i utlande? På listen for 2018 foreslår jeg at bodstedsla­nd oppføres. Hilsen Pål Borgersen.» (Sic.)

Kortet er adressert til «Kapital, Norges rikeste 400». På forsiden er det et motiv fra Andorra.

Borgersen er selv på Kapitals 2018-liste. En formue Kapital anslår til 1,2 milliarder kroner, gir ham 249. plass på rikinglist­en.

Borgersen ønsker ikke å kommentere postkortet.

«Feil i notene»

Borgersens Panama-selskap Bronco Investment ble opprettet av advokatfir­maet Mossack Fonseca i 2007. Gjennom andre selskaper sto Bronco som eier av en rekke eiendommer i Norge.

I 2016 skrev advokat Eggesvik til Aftenposte­n at Panama-selskapet ikke var eier av eiendommen­e i Norge. Eieren var Borgersens datter, skrev han.

At Panama-selskapet i regnskapen­e for 2012, 2013 og 2014 var oppført som eier, skyldtes ifølge Eggesvik at det var «feil i notene».

«Det blir rettet i neste års regnskap», skrev Eggesvik våren 2016 om eieropplys­ningene.

Selskapet var ikke lenger aktivt ved utgangen av 2015.

 ?? FOTO: FAKSIMILE FRA KAPITAL 16.–20. SEPTEMBER 2018 ?? Dette kortet sendte milliardae­ren Pål Borgersen til bladet Kapital. Han har vaert utflyttet fra Norge siden 1983 og har brukt Andorra som adresse. Nå er han siktet av Økokrim for skattesvik.
FOTO: FAKSIMILE FRA KAPITAL 16.–20. SEPTEMBER 2018 Dette kortet sendte milliardae­ren Pål Borgersen til bladet Kapital. Han har vaert utflyttet fra Norge siden 1983 og har brukt Andorra som adresse. Nå er han siktet av Økokrim for skattesvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway