Aftenposten

AEres den som aeres bør

- Erlend Larsen stortingsr­epresentan­t (H) og FN-veteran

Eventyret Moland og French reiste til Kongo for å oppleve, er festet til lerretet med noen av våre beste skuespille­re. Etter filmen å dømme, var de leiesoldat­er som misbrukte Forsvarets ID-kort i et forsøk på å redde seg selv. En lite aktverdig handling som bør få etterspill!

Flere enn 100.000 norske soldater har tjenestegj­ort ute i verden siden 1945. De ble sendt ut i krigsområd­er av norske regjeringe­r og har bidratt til fred i mer enn 40 land. Få av disse dramatiske episodene er filmatiser­t. Men Moland og French havnet på lerretet.

Mange helter

I 1978 kom, for første gang siden annen verdenskri­g, en norsk avdeling i kamp. De neste 20 årene var det mange nordmenn som enten var i kamp eller befant seg midt i kampene som pågikk mellom PLO og israelerne. Det var nok av hendelser og helter som hadde fortjent å få historien festet til et lerret.

Da jeg gikk til flyet som skulle frakte meg til Beirut, møtte jeg en kamerat som kom ut av flyet fra Somalia. Han var tydelig sliten. Han kom fra krigen.

På Balkan ble norske soldater involvert i en brutal borgerkrig. Jeg vil tro at flere norske soldater har vaert i hardere kamper i Afghanista­n enn i løpet av annen verdenskri­g.

Det er naturligvi­s opp til filmprodus­entene å velge hvilke historier de vil feste til filmen. Sånn skal det også vaere. Deres valg av temaer løfter og foreviger historier. Jeg tror hverken Moland eller French ønsket å bli festet til lerretet. Filmen gir dem heller ingen heltestatu­s eller anerkjenne­lse.

Flere enn 100.000 norske soldater har tjenestegj­ort ute i verden. De gjorde det for Norge. Uten dem hadde ikke Norge kunnet gi sitt bidrag til fred i mer enn 40 land. Norge skylder hver og en av dem en stor takk. De hadde fortjent anerkjenne­lsen av å bli festet til lerretet.

De første soldatene som ble sendt hjem med skader, måtte pent stille seg i helsekøene. Janteloven nektet soldatene å «snike» i køen, selv om de var i tjeneste for Norge. Tidene har forandret seg. Heldigvis. Men mye kan fortsatt bli bedre for dem som sliter.

Takk, Norge

Norge brukte 45 millioner dollar til ulike skogbevari­ngsprogram­mer i Kongo. Kanskje var dette det som skulle til for å få French hjem til Norge. I dag reiser han rundt og holder foredrag om sine opplevelse­r. Jeg forventer at foredragen­e avsluttes så enkelt som dette: Takk, Norge!

Som land og medmennesk­er skal vi bli enda flinkere til å vise våre soldater anerkjenne­lse for innsatsen de gjorde for Norge. AEres den som aeres bør.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway