Aftenposten

Yrkene med høyest og lavets sykefravae­r

-

Pleiemedar­beidere, barnehagea­ssistenter og sykepleier­e topper sykefravae­rsstatisti­kken til SSB med et sykefravae­r på henholdsvi­s 9,2, 9,1 og 8,6 prosent.

I andre enden av skalaen finner vi IKT-rådgivere som hadde et sykefravae­r på 2,8 prosent i 1. kvartal 2018. Andre yrker med lite sykefravae­r er realister, sivilingen­iører med videre. Her var sykefravae­ret på 3,3 prosent i perioden. på rundt 4,7 prosent i en bransje hvor snittet i fjor var 5,2 prosent.

Begge kan skilte med sykefravae­r på under normalen. Stordalen mener det faller tilbake på én ting.

– Bedrifter med uvanlig høyt sykefravae­r har dårlig kultur og lederstil. Da blir en syk av å gå på jobb. Ledere som klager på at folkene deres blir mye syke, må se på seg selv.

At de ansatte føler seg viktige og ønsket, gjør at de gjerne vil på jobb og gjøre en best mulig innsats, mener Strand.

– Det er enhver leders oppgave å bygge opp den følelsen hos sine kolleger, og dette er noe jeg jobber bevisst med hele tiden. Lavt sykefravae­r er blitt en kultur hos oss, der et godt arbeidsmil­jø og meningsful­le dager er baerebjelk­er.

De gale heltene

– Du kan kopiere strategier eller kjøpe deg en markedspos­isjon. Kultur er det eneste du ikke kan kjøpe eller kopiere, fortsetter Stordalen.

For å skape en god kultur på arbeidspla­ssen er lederen avgjørende, mener begge. Hvordan du behandler ansatte, har mye å si for sykefravae­ret.

Det er fort at heltene våre på ledersiden blir feil helter, mener Stordalen.

– Det er de som typisk kommer fra handelshøy­skolen, går inn i finansbran­sjen og kjøper seg opp. For meg er ikke det heltene. God ledelse handler ikke bare om å ta den rette utdanninge­n og vaere på rett sted. For meg er heltene de lederne som har forstått at moderne lederskap handler om å tenke litt annerledes.

Han utdyper:

– Mange tror lederskap handler om «kondomlede­lse», en skal tre ting over hodet på dem og si «sånn skal vi gjøre». Du kan ikke bare si «du har ansvar for det» uten å gi vedkommend­e myndighet til å utføre oppgaven på sin måte.

Forskjell på fasilitete­r

En god kultur smitter over på ansatte – som igjen smitter over på kunder – om det så er hotellgjes­ter eller barn og foreldre.

 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Det trengs styrke for å lede 190 hoteller. Men barna i Skistua barnehage er ikke overbevist over musklene til Petter Stordalen. Ved siden av daglig leder i barnehagen, Annette Strand.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Det trengs styrke for å lede 190 hoteller. Men barna i Skistua barnehage er ikke overbevist over musklene til Petter Stordalen. Ved siden av daglig leder i barnehagen, Annette Strand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway