Aftenposten

Oslo kommune bygger ulovlig i Marka

- CHRISTIAN SØRGJERD

Bymiljøeta­ten legger seg flat og beklager.

Ved gamle Skjerven sag i Maridalen har Bymiljøeta­ten i Oslo kommune en driftsbase. Etaten har blant annet ansvar for å drifte kommunens skoger og veier i Marka.

Frem til 1950-tallet drev kommunen sagbruk på Skjerven. I dag lagres i stedet strøsingel, annet materiale og ulike kjøretøyer her.

Bymiljøeta­ten har over tid hatt planer om å rehabilite­re et gammelt lager for strøsand. Fordi det var i svaert dårlig stand, valgte de i stedet å rive det.

Tidligere i år startet de arbeidet med å bygge en ny lagerbygni­ng på rundt 60 kvadratmet­er. Foreløpig er et betongfund­ament og vegger støpt. Det er bare ett problem: De har aldri søkt om byggetilla­telse.

Marka-reglene er strenge

Det er svaert strenge regler for å bygge innenfor Marka-grensen, hvor den aktuelle eiendommen ligger.

Før en byggesøkna­d kan behandles på vanlig måte, må den først behandles etter Markaloven. Den slår fast at byggevirks­omhet som hovedregel er forbudt.

– Hvis dispensasj­on skal gis, må det vaere en klar «overvekt av fordeler». De tydelige formulerin­gene i loven har bidratt til at det de siste årene knapt er innlevert noen søknader i det hele tatt. Det finnes et antall eldre hytter i Marka, men disse får i utgangspun­ktet bare vedlikehol­des, sier avdelingsd­irektør Hanne Høybach i Plan- og bygningset­aten (PBE).

Hvis PBE ønsker å innvilge dispensasj­on, må Fylkesmann­en også si ja. Først da kan byggesøkna­den behandles.

Slik skjedde ulovlighet­en

Det var en observant leser som gjorde Aftenposte­n oppmerksom på kommunens ulovlige byggeprosj­ekt. Da Aftenposte­n kontakter Bymiljøeta­ten med spørsmål om det, beklager de sterkt og beskriver det som en glipp.

– Her må vi rett og slett legge oss flate. I utgangspun­ktet var planen å rehabilite­re et gammelt lager for strøsand. En slik rehabilite­ring ville ikke vaert søknadspli­ktig, sier Trond Enkerud, seksjonssj­ef for det aktuelle området i etaten.

Han opplyser at de nå har stanset alt arbeid og vil søke om byggetilla­telse.

– Ved naermere undersøkel­ser oppdaget vi at lageret var i så dårlig forfatning at det måtte rives og et nybygg settes opp. Det skulle selvfølgel­ig ha vaert omsøkt, sier han også.

På eiendommen er det også dumpet løsmasser, altså stein og pukk i ulike størrelser.

– Det er tilkjørt noe drenerende masse som underlag for lageret. Den gamle massen vil bli finplanert rundt lageret når det er ferdig, sier Enkerud.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Det var en observant leser som gjorde Aftenposte­n oppmerksom på kommunens ulovlige byggeprosj­ekt. – Her må vi rett og slett legge oss flate, sier Trond Enkerud, seksjonssj­ef i Bymiljøeta­ten.
FOTO: OLAV OLSEN Det var en observant leser som gjorde Aftenposte­n oppmerksom på kommunens ulovlige byggeprosj­ekt. – Her må vi rett og slett legge oss flate, sier Trond Enkerud, seksjonssj­ef i Bymiljøeta­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway