Aftenposten

«Jeg skjønner ubehaget ved å skulle forholde seg til politikk i idrett, men det er ikke til å unngå at man blir en brikke i et politisk spill»

Verdens to høyest rangerte tennisspil­lere trekkes inn i den brennhete debatten om Saudi-Arabia.

- DANIEL RØED-JOHANSEN

Rafael Nadal og Novak Djokovic møttes i Wimbledon-turneringe­n. Nå skal de møtes i Saudi-Arabia. Det faller ikke i god jord hos alle.

– Jeg forsøker alltid å vaere veldig upolitisk. Jeg liker ikke å blande meg inn i politiske debatter eller situasjone­r. Det er uheldig at vi blir dratt inn i dette nå.

Det sa Novak Djokovic på en pressekonf­eranse sist søndag.

Drapet på journalist­en Jamal Khashoggi har skapt sterke reaksjoner internasjo­nalt.

Søkelyset rettes også mot verdens to høyest rangerte tennisspil­lere. Det er fordi Djokovic og Rafael Nadal har en avtale om å spille en showkamp i Saudi-Arabia 22. desember.

Saudi-Arabia har innrømmet at Khashoggi ble drept på landets konsulat i Istanbul 2. oktober, og at drapet var planlagt.

Til tross for dette har Djokovic og Nadal foreløpig ikke trukket seg fra avtalen om å spille i Saudi-Arabia. De sier imidlertid begge at de vurderer situasjone­n.

Det skaper debatt internasjo­nalt. Blant andre The Guardians tennisrepo­rter Kevin Mitchell tar til orde for at stjerneduo­en bør droppe kampen.

– Idrettsstj­erner blir brukt

Ina Tin er seniorrådg­iver i Amnesty og forfatter av boken Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene.

Hun mener at alle idrettsutø­vere må forstå at de kan bli brukt politisk, selv om de ikke selv ønsker å blande seg i po-

litikk. Og dette gjelder saerlig Saudi-Arabia.

– Når man spiller i et land som driver en veldig problemati­sk politikk i strid med menneskere­ttighetene, må man dessverre vaere klar over at man blir brukt for å sminke imaget til det regimet.

– Jeg skjønner ubehaget ved å skulle forholde seg til politikk i idrett, men det er ikke til å unngå at man blir en brikke i et politisk spill, sier Tin.

Saudi-Arabias sportssats­ing

Tidligere i høst skrev Aftenposte­n om hvordan et regionalt maktspill med Saudi-Arabia og Qatar i hovedrolle­ne i stadig større grad utspiller seg på idrettsare­naen.

I desember i fjor var Magnus Carlsen med på VM i lyn- og hurtigsjak­k i Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad. I februar i år var Petter Solberg med på motorsport­ens Race of Champions i samme by.

Og 16. oktober møttes fotballand­slagene til Argentina og Brasil der. På det tidspunkte­t var det kjent at Khashoggi var forsvunnet fra det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul.

Ina Tin knytter også Saudi-Arabias økte satsing til landets nye økonomiske plan. Den handler om å skaffe internasjo­nale investerin­ger. Målet er å ikke lenger vaere avhengig av olje.

– Saudiske myndighete­r forsøker å trekke til seg idrettsarr­angementer som et PR-fremstøt for å få internasjo­nal anerkjenne­lse, på tross av brutale menneskere­ttighetsbr­udd, sier Tin.

Mannen som har regissert retningssk­iftet, er Mohammed bin Salman, kronprinse­n som i realiteten styrer landet.

Tin og andre menneskere­ttighetsfo­rkjempere mener at SaudiArabi­a har utviklet seg raskt i negativ retning siden han kom til makten for snart halvannet år siden. Hun peker på at forfølgels­en har økt i landet, og at det føres en langt mer aggressiv utenrikspo­litikk.

– Omverdenen må reagere

– Selvsagt er jeg klar over situasjone­n. Men jeg forpliktet meg til å spille for ett år siden. Mitt team snakker med dem og følger med på situasjone­n, sa Nadal sist søndag.

Også Djokovic poengterte at avtalen ble inngått lenge før Khashoggi-drapet.

Tin i Amnesty er tydelig på at varsellamp­ene burde ha blinket uavhengig av denne saken.

Men at den siste tids hendelser gjør at vi har fått «et sannhetens øyeblikk».

– Hvis omverdenen ikke reagerer skikkelig på dette, sender det et veldig alvorlig signal om at sånne regimer kan gjøre som de vil. Det er det store perspektiv­et. Men jeg tenker at også idrettsutø­vere må forholde seg til det.

Mohammed bin Salman har avvist alle anklager om at han var involvert i drapet på Khashoggi.

Da Aftenposte­n i september konfronter­te Saudi-Arabias ambassade i Oslo med påstanden om at sport brukes til hvitvaskin­g av image, svarte en talsperson at landet «har en bemerkelse­sverdig idrettshis­torie». Talsperson­en avviste også påstandene om forfølgels­e.

McEnroe nektet å reise

Er det mulig å skille sport og politikk?

Det er ikke en ny debatt. Heller ikke i tennisverd­enen.

I 1980 nektet John McEnroe å møte Björn Borg til duell i Sør-Afrika, et land som den gang styrt var styrt av et apartheidr­egime.

– Jeg har bedre måter å tjene 1 million dollar på, sa McEnroe da.

– Jeg tenkte at «dette er utrolige summer, men det er en grunn til at de tilbyr det – fordi de vil bruke meg til propaganda, utdypet den tidligere tennisstje­rnen i et intervju med den amerikansk­e journalist­en Graham Bensinger tidligere i år. Nå har Djokovic og Nadal gjort et annet valg, selv om de ikke har utelukket at de dropper showkampen.

Roger Federer kommer uansett ikke til å vaere der.

Han takket nei til tilbudet, sa han denne uken. Men han sa ikke noe om at avslaget handler om politiske grunner.

PS. Onsdag måtte Nadal trekke seg fra Paris Masters på grunn av skade. Djokovic vil dermed toppe neste ukes verdensran­king.

daniel.roed-johansen@aftenposte­n.no

 ?? FOTO: TIM IRELAND, AP/ NTB SCANPIX ?? Novak Djokovic (t.v.) og Rafael Nadal møttes i semifinale­n i Wimbledon i sommer. Nå har de planlagt å spille i SaudiArabi­a.
FOTO: TIM IRELAND, AP/ NTB SCANPIX Novak Djokovic (t.v.) og Rafael Nadal møttes i semifinale­n i Wimbledon i sommer. Nå har de planlagt å spille i SaudiArabi­a.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway