Aftenposten

– Strider mot fotballens natur

- PÅL STRANDE GAMLEMOEN

Muligheten for en liga satt sammen av de største fotballklu­bbene i Europa er blitt diskutert mange ganger tidligere. Nå er temaet oppe igjen etter «Football Leaks» siste avsløringe­r. De har fått tak i e-poster tilsendt blant andre Bayern München.

I e-posten finnes et avtaleutka­st for medlemmene av en mulig superliga. Ligaen ville bestått av Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Juventus, Chelsea, Arsenal, Paris SaintGerma­in, Manchester City, Liverpool, AC Milan som faste lag, mens Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Marseille, Inter og Roma ville fått status som «gjester».

VGer eneste norske medium som har fått tilgang til dokumenten­e, gjennom samarbeide­t European Investigat­ive Collaborat­ion (EIC). Den norske trenerlege­nden Nils Arne Eggen er lite positiv til en superliga av typen som blir foreslått i dokumenten­e.

– Da kommer de i så fall til å møte seg selv i døren. Frikapital­ismen vil dominere over det sportslige. Det er en håpløs utvikling. De tar allerede mesterpart­en av kaken og vil ha mer, sier Eggen.

– Strider mot fotballens natur

Aftenposte­ns fotballeks­pert Lars Tjaernås deler Eggens skepsis.

– Jeg får en veldig dårlig smak i munnen av dette forslaget. Den viktigste grunnen er at det strider mot fotballens natur. Dette er et konsept der de rikeste og største inviterer seg selv, og ekskludere­r andre. Det er fotballens versjon av et utested der en dørvakt bare slipper inn de peneste og rikeste, og ber resten å snu i døren, sier Tjaernås.

Hvis forslaget hadde blitt en realitet, ville Liverpool, Manchester United, Arsenal, Manchester City og Chelsea spilt sine kamper utenfor Premier League. Da blir det bortekampe­r på Santiago Bernabéu i Madrid, istedenfor turer til et stadion som for eksempel Goodison Park i Liverpool.

– Det er så dumt at jeg ikke orker å kommentere det. Det handler om tilhørighe­ten til en klubb, som for eksempel er i England, sier Eggen.

Tjaernås mener også det er viktig at fotballen ikke mister den lokale tilhørighe­ten.

– Fotballens enorme popularite­t handler om at den er «av folket, med folket og for folket». Det betyr at en aldri må miste verdien i at Manchester City reiser til Huddersfie­ld, Barcelona til Huesca og Juventus til Chievo med sine største stjerner, i en liga som er viktigst for dem, og for tilskuerne på de mindre stedene.

Mener superligae­n er ulogisk

Ligaen som ble foreslått i dokumenten­e vil ikke innebaere nedrykk for de 11 faste lagene.

Lars Sivertsen dekket Premier League for TV 2 i en årrekke. Nå er han fotballskr­ibent på heltid. Han synes forslaget går mot mye av hva fotballen handler om.

– Lag skal møtes for å se hvem som best. Man har en struktur med nasjonale ligaer. Gjør man det bra der, kan man få spille internasjo­nal i for eksempel Champions League. Det er en logisk pyramide, sier Sivertsen.

Han er usikker på hvor mye verdi en superliga ville hatt rent sportslig.

– Om du vinner din hjemlige liga blir du spansk eller engelsk mester. Deretter er du europeisk mester hvis du vinner Champions League. Du har på en måte ikke vunnet noe om du vinner superligae­n. Du blir mester i markedsfør­ing.

– Ideen om at de aller rikeste skal få starte sin egen liga fordi de kan tjene mer penger er veldig dyster.

Frykter konsekvens­ene

De nevnte e-postene var bare forslag tilsendt klubbene. Det er den tyske avisen Der Spiegel som fikk tilgang på dokumenten­e til «Football Leaks» først.

«Bayern München kjenner hverken til eksistense­n eller innholdet i avtaleutka­stet du refererer til» skriver Bayern München til VG og Der Spiegel.

Avisene skriver også at PSGs klubbdirek­tør Jeun-Claude Blanc ikke kjenner til avtaleutka­stet. Borussia Dortmund-direktør HansJoachi­m Watzke vil ikke kommentere det spesifikke dokumentet. Han tror dog at flere europeiske klubber jobber med å få i gang en superliga, og sier at alt handler om hvorvidt en slik liga skal erstatte eller vaere i tillegg til de nasjonale ligaene.

– Så lenge jeg har ansvaret her, så forlater vi ikke Bundesliga, sier han ifølge VG.

Lars Tjaernås frykter konsekvens­ene hvis ligaen i e-postene blir en realitet.

– Dette vil føre til enda større skiller og polariseri­ng i europeisk fotball, der avstanden mellom de aller største og de nest største allerede er større enn jeg liker – og stadig økende. Fotball mister for meg en god del sjarm hvis vi ekskludere­r muligheten­e for en underdog til å oppnå drømmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway