Aftenposten

Candide er en musikalsk triumf

- Leonard Bernstein Mona Levin

dekke av 1700-tallets inkvisisjo­n, korrupsjon, religionsf­orfølgelse og oppdagelse­sreiser med folkemord og smittsomme sykdommer som resultat, slå ned på politisk maktmisbru­k og undertrykk­else.

Candide ble ingen suksess på Broadway, men slo til gjengjeld an på universite­ter over hele USA. Den ble en kultmusika­l.

Fortredeli­gheter

Med Kevin Whately som lun og morsom forteller kastes publikum inn i den mangslungn­e handlingen. «Henger dere med?» spør han etter et par minutter, mens Dr. Pangloss underviser i optimisme. Candide og Cunegonde sverger hverandre evig kjaerlighe­t, en krig i hjemlandet Westphalia (les West Failure) fører dem fra hverandre, og hun blir drept.

Hun gjenoppstå­r, som de andre etter tur. Etter utallige skipsforli­s, jordskjelv, sykdom, brann, epidemier, slaveri, prostitusj­on, pisking, rikdom, fattigdom, svindel og til og med kjedsomhet, møtes de to til slutt i vissheten om at det beste er å dyrke hjemmets hage.

I mellomtide­n klarer Dr. Pangloss å fremstille sin syfilis som en kjaerlighe­tsgave. The Old Lady har solgt sin ene rumpeball under en sultkatast­rofe, Paquette (Kitty Whately) og Cunegonde (Vuvu Mpofu) klarer seg på den eneste måten de kan og høster og mister juveler.

Musikalsk seier

Bernsteins musikk spenner over alle landegrens­er og rytmer, fra madrigal til jazz, fra klassiske til skeive harmonier, fra ompa til sødme på et øyeblikk. Alt samles i den velkjente ouverturen, sprelsk ledet av kveldens diskrete kruttønned­irigent, Karen Kamensek, og eksplosivt velspilt av orkesteret.

Koret gjør en stor innsats, også i rollespill. Det er en viss forskjell på solistene: Noen er morsomme, syngende skuespille­re. Gidon Saks er den ideelle Dr. Pangloss, elegant og fordervet, med utsøkt diksjon. Andre synger praktfullt, men er ikke så lette å forstå.

Anthony Gregory (Candide) og David Curry (Guvernøren) kombinerer fagene. Vuvu Mpofu glitrer i den krevende koloratura­rien «Glitter and be gay».

Dette er et stort løft for Bergen Nasjonale Opera og Harmonien, og det gir også Bernsteins Candide et fortjent nytt løft inn i repertoare­t. Fjorårets julekalend­er i NRK, Snøfall, ble en så stor suksess at det syntes som et sjansespil­l å ta den til scenen. 20 episoder skrevet ned til to akter er også en modig øvel-

 ??  ?? Candide.
Candide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway