Aftenposten

Fred, kjaerlighe­t og uhemmet dans med Fatoumata Diawara

- Fatoumata Diawara Eivind August Westad Stuen

og noen saftige soloer som drivkraft. Oppbygning­er og forløsning­er kommer på rekke og rad.

Rytmeseksj­onen gjør en storartet jobb med å bringe frem dynamikken i komposisjo­nene. Det er få som står stille under seansen, og jeg har sjelden sett et norsk publikum danse så uhemmet. Sånt er kult.

Musikalsk vekkelsesm­øte

Med «Kokoro» begir bandet seg ut i det dypere lydbildet. Låten represente­rer en afrikansk vaeremåte, ifølge Diawara, som også understrek­er at vi alle er like, samtidig som vi må godta forskjelle­r. Hun kommer med slike filosofisk­e introduksj­oner til flere av låtene og blir møtt av entusiasti­ske tilrop. Det er som å vaere på et vekkelsesm­øte med «peace and love» som mantra, uten at det blir kleint eller virker påtatt.

Det er en avvaepnend­e naerhet i sceneperso­nligheten hennes, drevet av et tilsynelat­ende utømmelig energilage­r. Publikumsk­ontakten er slående. Temaer som rasisme og kvinners kamp i musikkbran­sjen setter låtene i en større sammenheng, mens hun danser rundt og leker med vokalen.

Det synges på språket bambara uten at budskapet går tapt. Musikk er tross alt et universalt språk. Avmålte fraseringe­r og vektleggin­g av enkeltlinj­er gjør at stemmen blir en naturlig del av lydbildet. Det lyder fantastisk.

Ekstatisk avslutning

Mot konsertens slutt får vi godbiter som «Sowa», med allsang og enda mer dans. Ville soloer viser musikernes talent, uten at det noen gang føles oppstykket.

Når lokalet fylles med kjaerlighe­t og svettelukt etter musikernes eksodus, bringer en runde med trampeklap­p og jubel gjengen tilbake for et ekstranumm­er av en annen verden.

Det hele ender med dansende publikumme­re på scenen i en ekstatisk seanse som gir bakoversve­is selv til en småkynisk anmelder.

«Vi burde åpne grensene og dele!» lyder det fra scenen. Det er vanskelig å vaere uenig. I morgen tidlig har folk kanskje rotet seg tilbake inn i systemet, men de har i hvert fall fått et minne for livet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway