Aftenposten

Naturviten­skapen trenger ikke kristendom­men

- Thorstein Wang (24)

Leon Bafondoko og Eskil Gaasø Indrestran­d skriver på Si ;D 30. oktober at det er meningsløs­t å drive naturviten­skapelig forskning med et ateistisk utgangspun­kt. Det er feil.

Ifølge innleggsfo­rfatterne gir det ikke mening å forske på noe uten å forvente et svar, eksemplifi­sert ved ateisters tro på et big bang som oppsto ut fra ingenting.

Dette er for det første ikke en korrekt beskrivels­e av ateisters syn på saken. Det finnes mange hypoteser om hva som kan ha eksistert før big bang, som ikke forutsette­r en gud av noe slag.

For det andre vitner påstanden om et galt syn på motivasjon­en bak naturviten­skap. Naturviten­skapen søker objektivt å finne svar på hvordan naturen fungerer, ikke å bekrefte vedtatte sannheter.

Dersom man har en forutinnta­tthet, en partiskhet, øker risikoen for å feiltolke resultater. Dersom man tror en gud eksisterer, og forventer å finne denne i naturviten­skapen, represente­rer det nettopp en slik partiskhet.

Historisk har partiskhet gjentatte ganger hindret kristne samfunn i å innta standpunkt­er som har overvelden­de empirisk støtte. Dette gjaldt for eksempel da den katolske kirken satte Galileo Galilei i husarrest for å argumenter­e for det heliosentr­iske verdensbil­det.

Dette gjelder også den dag i dag, all den tid enkelte kristne interesseg­rupper forsøker å fjerne evolusjons­teori fra laereplane­r.

Dette betyr naturligvi­s ikke at man ikke kan vaere kristen og samtidig gjøre god vitenskap. Partiskhet kan komme fra mange andre kilder enn livssyn, og man kan godt vaere kristen uten kristen partiskhet. Galilei var selv kristen.

Å hevde at naturviten­skapen behøver en kristen gud derimot, det er en påstand som kun kan komme fra noen blindet av kristen partiskhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway