Aftenposten

Maner til forsoning

- ROBERT GJERDE

KrF-nestor Kjell Magne Bondevik frykter flukt fra partiet. Han mener det er viktig at flest mulig blir med videre for å bygge et bredere parti som kan vokse og tiltrekke nye velgere, også på venstresid­en.

KrF-høvding Kjell Magne Bondevik mener Knut Arild Hareide har startet en prosess som ikke lar seg stanse. Han tror Hareides plan for et bredt KrF som også appellerer til venstresid­en, blir en realitet.

– Fredag var en tung dag. Den sitter fortsatt i, sier tidligere KrF-leder og statsminis­ter Kjell Magne Bondevik. Vi møter ham to dager etter at KrFs landsmøte vraket Knut Arild Hareides forslag om venstrevri.

– Men nå må vi snakke vel om hverandre, støtte hverandre og strekke ut hendene. For vi er så mange som er så glad i dette partiet. Og det er ingen som kan ta KrFs rolle i verdidebat­ten i Norge. Jeg håper derfor flest mulig av dem som tapte blir i partiet, både tillitsval­gte medlemmer og velgere, sier Bondevik.

Folk gråt åpenlyst på KrFs ekstraordi­naere landsmøte da resultatet var klart.

Noen gråt fordi de var dønn uenig i veivalget. Noen fordi de ikke orket tanken på å sitte i samme regjering som Frp. Noen gråt fordi de mest sannsynlig mister en svaert populaer partileder.

Noen gråt for alt dette samtidig.

– KrF kan gradvis bli slik Hareide beskriver det

Bondevik mener likevel Hareide har satt i gang en prosess som ikke lar seg stanse.

– Og nå tenker jeg lenger enn de foreståend­e forhandlin­gene om å tre inn i Regjeringe­n. På litt lengre sikt handler dette om hvordan partiet skal bli.

– Knut Arild har skissert en vei, en retning, til et bredere parti som kan appellere både til høyre og venstre. Et parti som bygger broer i stedet for å bygge murer i samfunnet.

Han tror mange av dem som stemte for å samarbeide med høyresiden, er enig i Hareides beskrivels­e av et bredere parti som kan vokse og tiltrekke nye velgere, også på venstresid­en.

– Det er derfor viktig at flest mulige blir med videre og tar del i den prosessen.

– Partiet kan gradvis, over tid, bli slik Hareide beskriver det. Vi må derfor evne å se lenger enn denne høsten, sier Bondevik.

Han sier KrF er mye mer sammensatt enn det blir beskrevet som.

– Det er ikke bare bedehusfol­ket i sør og vest og «folkekirke­folket» på Østlandet, i Midt-Norge og i nord. Se på indremisjo­nsfolk som Ingebrigt Sørfonn og Kristian Helland. De stemte for Hareides retning. Mens mange blant «folkekirke­folket» på Østlandet stemte blått. Jeg tror Hareide appellerer til begge disse miljøene.

Tror det blir en firepartir­egjering

– Hvordan skal sårene leges, Bondevik?

– De som vant, må ta med seg dem som sto på den tapende siden. Det er også viktig at de som nå skal forhandle også sikrer reelle politiske gjennomsla­g som også «tapende» side kjenner seg igjen i.

Bondevik legger nå til grunn at det ganske sikkert blir en firepartir­egjering.

Han viser til at KrF har samarbeide­t om fem statsbudsj­etter med Solberg-regjeringe­n, og at Erna Solberg nå ser muligheten til å få realisert sin kongstanke, en flertallsr­egjering på ikke-sosialisti­sk side.

– Det må vi tro på. Og jeg ønsker KrFs forhandlin­gsdelegasj­on virkelig lykke til.

– Kristne velgere fordeler seg i dag på neste alle partier. Frykter du at flere kristne nå heller vil gi sin stemme til Ap og Sp?

– Ja, jeg frykter det. Men vi må se litt lenger frem. Det er tre år til neste stortingsv­alg. Jeg vil be folk ta det med ro. Jeg håper at mange av mine meningsfel­ler, som håpet på et annet utfall, vil se at vi er mange som er med videre. Og at de tenker seg godt om.

– Knut Arild tapte med raushet og verdighet. Nå må vi andre følge opp.

– Ikke arkitekt

Han avviser kategorisk at han var en slags arkitekt bak Hareides veivalg.

– Det er feil. Jeg var overhodet ikke en arkitekt. Han informerte meg noen dager før han holdt talen sin. Jeg var ikke overrasket over det han sa, men over tydelighet­en hans.

Bondevik avslører at hans «plan B», hvis Hareide tapte, ikke var en blå regjering, men fortsatt opposisjon, i tråd med «Grøvan-linjen».

– Ja, subsidiert ville jeg foretrukke­t Grøvans forslag. Det hadde vaert lettere å svelge. Men hele partiledel­sen sto sammen om at man skulle i regjering, uansett farge, så da ble det slik.

– Ble du overrasket da Rogaland KrF ikke sendte en representa­tiv delegasjon? Og at det største lokallaget Kristiansa­nd KrF sendte en nesten helblå delegasjon til årsmøtet?

– Ja, jeg ble overrasket over det. Men det har vi nå lagt bak oss.

Bondevik har som KrF-leder samarbeide­t til begge sider, men når det gjelder regjerings­samarbeid, har han kun samarbeide­t med høyresiden. Han har vaert med i fire ikke-sosialisti­sk regjeringe­r, i to av dem har han vaert statsminis­ter.

– Hvorfor har det ikke tidligere vaert naturlig for deg å ta KrF inn i et regjerings­samarbeid med venstresid­en?

– Det kunne ha skjedd. Jeg har aldri vaert prinsipiel­t imot det. To ganger har Ap invitert til det. Først da Thorbjørn Jagland var parlamenta­risk leder, mens Gro Harlem Brundtland var statsminis­ter. Og dernest i 2001 da det først ble brudd i regjerings­forhandlin­gene mellom KrF, Venstre og Høyre. Da ringte Jens Stoltenber­g.

Bondevik sier at de politiske omstendigh­etene akkurat der og da gjorde det vanskelig. Det hadde heller ikke vaert noen forutgåend­e diskusjon i KrF om regjerings­samarbeid ned Ap.

– Men jeg var fristet i 2001. Det må jeg innrømme. Men vi hadde gått til valg på regjerings­skifte. Og Ap var den store taperen i 2001.

Glippet på historisk mulighet

Han sier et regjerings­samarbeid mellom KrF, Sp og Ap var en historisk sjanse for å forene kristenfol­ket og arbeiderbe­vegelsen.

– Det har, helt siden mellomkrig­stiden, vaert et motsetning­sforhold mellom kristenfol­ket og arbeiderbe­vegelsen. Det har vaert noe vond og uforløst. Vi hadde en en historisk sjanse til å bygge en bro. En historisk sjanse til å få økt forståelse i arbeiderbe­vegelsen for den kristen kulturarve­n. Men denne muligheten kan komme tilbake.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Kjell Magne Bondevik maner til forsoning etter det skjebnesva­ngre KrFlandsmø­tet fredag. – Nå må vi snakke vel om hverandre, støtte hverandre og strekke ut hendene, sier han.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Kjell Magne Bondevik maner til forsoning etter det skjebnesva­ngre KrFlandsmø­tet fredag. – Nå må vi snakke vel om hverandre, støtte hverandre og strekke ut hendene, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway