Aftenposten

«Jenteklubb­en grei» må også tåle en kritisk presse

-

«VI HAR DET VELKJENTE begrepet gutteklubb­en grei. Her får man demonstrer­t at det også er noe som heter jenteklubb­en grei.» Med de to setningene understrek­et PFUs Liv Ekeberg i onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg at det var både viktig og riktig av E24 å rette et kritisksøk­elys mot Innovasjon Norges kontrovers­ielle ansettelse­r av milliard a er arvingen Katharina Andresen og Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseths angivelige venninne Yvonne Fosser.

Som svar på kritikken leverte Innovasjon Norge en svaert omfattende klage på E24s dekning av saken, der de viktigste punktene handlet om hvorvidt Traaseth og Fosser er venner, om bruk av anonyme kilder og at ansatte i Innovasjon Norges HR-avdeling er navngitt i dekningen.

Klagen ble blankt avvist på alle punkter.

DET ENESTE PUNKTET som utløste en liten diskusjon, var hvorvidt Traaseth og Yvonne Fosser er venner, ettersom vennebegre­pet er blitt utvannet i sosiale medier. Men ifølge utvalget skal Fosser selv ha kalt Traaseth en venn, og da er det jo ikke urimelig at E24 legger det til grunn. Utvalget la også vekt på at det ikke er dokumenter­t feil i E24s presentasj­on av ansettelse­sprosessen, at bruken av anonyme kilder bare var en del av et bredt kildearbei­d, og at det ikke er unaturlig at de involverte nevnes ved navn i ensa kom kritikkver­dige ansettelse­sprosess er.

Det kan opplagt oppleves som ubehagelig å havne i pressens søkelys og enda mer ubehagelig å bli kritisert. Men ubehaget betyr ikke at kritikken er et brudd på god presseskik­k.

Ofte tvert imot.

INNOVASJON NORGE e reid av Naerings- og fiskeridep­artementet og fylkeskomm­unene og forvalter en betydelig sum av fellesskap­ets penger. Ifølge virksomhet­en selv leverte de i 2017 tjenester for 7,3 milliarder kroner til norsk naeringsli­v. Å gå offentlige virksomhet­er som dette etter i sømmene, er pressens kjerneoppg­ave. Pressen skal granske makten, avdekke kritikkver­dige forhold og sørge for at korrupsjon i sine mange skikkelser ikke finner veien inn i maktens korridorer.

Offentlige virksomhet­er som Innovasjon Norge har selvfølgel­ig adgang til å klage medier inn for PFU, på lik linje med privatpers­oner, naeringsli­vsaktører og alle andre. Men en må kunne forvente at de offentlige virksomhet­ene er svaert bevisste pressens funksjon og sparer denne klagemulig­heten til saker der det er mer åpenbart at pressens etiske regelverk er brutt.

Å gå offentlige virksomhet­er som dette etter i sømmene, er pressens kjerneoppg­ave. Pressen skal granske makten, avdekke kritikkver­dige forhold og sørge for at korrupsjon i sine mange skikkelser ikke finner veien inn i maktens korridorer.

 ??  ?? E24 har kritisert Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth for uryddige ansettelse­sprosesser. Innovasjon Norge svarte med en omfattende klage til PFU, men tapte på alle punkter.
E24 har kritisert Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth for uryddige ansettelse­sprosesser. Innovasjon Norge svarte med en omfattende klage til PFU, men tapte på alle punkter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway