Aftenposten

Sanksjoner kan få en annen virkning enn ønsket

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

Prissjokk ved bensinpump­ene og et mer aggressivt Iran. USAs president kan oppnå det motsatte av det han ønsker med nye sanksjoner.

Fra mandag 5. november innfører USA nye, tøffe sanksjoner mot Iran. Denne gangen er det landets viktige oljeekspor­t som skal rammes.

Donald Trump trodde han skulle få resten av verden til å føye seg etter at han i mai trakk USA fra atomavtale­n med Iran. Han har beskrevet avtalen som «tidenes dårligste». Alle som har tenkt på å fortsette handelen med Iran, er blitt truet med strafferea­ksjoner.

Men idet de amerikansk­e sanksjonen­e er i ferd med å tre i kraft, advares det om at Iran trolig kommer til å fortsette å selge betydelig mengder med olje, og at Trump oppnår det motsatte av det han ønsker.

Tankesmie: – Mot sin hensikt

Historien har vist at sanksjoner virker mot sin hensikt, mener tenketanke­n Internatio­nal Crisis Group.

Organisasj­onen har sett på om Irans økonomi har hatt noe å si for hvilken utenrikspo­litikk landet har fulgt.

Konklusjon­en er at Iran har gjort det de har ansett som sentralt for nasjonal sikkerhet uansett hvordan det har gått med økonomien. Crisis Group mener sanksjonen­e vil gi større innflytels­e til iranske hauker og gi dem en grunn til å slå fra seg, noe som kan gi ytterliger­e spenning i regionen.

Flere nye krav til Iran

USA har fremmet nye, tøffe krav mot Iran.

Iran må igjen gi opp muligheten til å produsere atomvåpen, noe de allerede gjorde med atomavtale­n i 2015, men denne gangen for alltid.

Slutte å produsere langtrekke­nde raketter.

Trekke seg ut av Syria.

Iran har imidlertid truet med at de kan komme til å trekke seg fra atomavtale­n. Risikoen kan dermed øke for at Iran faktisk trapper opp forberedel­sene til å produsere et atomvåpen.

Det er heller ingenting som tyder på at Iran vil gi opp utviklinge­n av langtrekke­nde raketter eller at regimet vil trekke støtten til militser som gir dem stor innflytels­e i Syria.

Tre store nekter å gi etter

USA har krevd at land som har kjøpt olje fra Iran, må kjøpe den et annet sted.

Men Iran kommer trolig til å oppretthol­de en tredjedel av sin oljeekspor­t.

Tre av de fem største kundene til Iran–Kina, India og Tyrkia–har gitt beskjed om at de ikke har noe annet valg enn å fortsette å kjøpe olje og gass fra Iran, melder Reuters. Landene hevder at det ikke finnes noe olje på markedet som kan erstatte oljen fra Iran.

Kan overleve med redusert salg

Iran vil trolig klare å selge minst 1 million fat med olje og gass til Kina og andre internasjo­nale kjøpere, tror iranske analytiker­e og forretning­sfolk ifølge The Financial Times.

Dette er en nedgang fra 2,8 millioner fat pr. dag i innevaeren­de år, men høye oljepriser gjør det mulig for regimet å overleve med en slik eksport, skriver avisen.

–Sanksjonen­e vil få økonomiske konsekvens­er, men de vil ikke påvirke landets politikk, sier Irans utenriksmi­nister Javad Zarif i et intervju med CBS.

Prisen er følsom for sanksjonen­e

Oljeprisen­e steg tidligere i høst til en topp på 86 dollar fatet, nettopp fordi mange fryktet at den iranske oljen skulle forsvinne helt. Men frykten har avtatt noe samtidig som man har sett at det er ganske mye olje på markedet. Dermed har oljeprisen sunket til det nåvaerende prisnivået på 76 dollar.

Vil øke presset

Å slappe av på presset mot Iran, er ikke populaert i konservati­ve kretser i USA. Selv innad i administra­sjonen er det strid om hvor hardt man skal kjøre på med sanksjonen­e, ifølge Reuters.

På den ene siden har man dem som vil ha et så strengt sanksjonsr­egime som mulig. Her finner vi blant andre superhauke­n John Bolton, Trumps nasjonale sikkerhets­rådgiver. Presidente­n presses også av konservati­ve senatorer som ønsker maksimalt press mot Iran, melder AP.

På den andre siden er det tjenesteme­nn i det amerikansk­e utenriksde­partemente­t som vil unngå de skadelige effektene av en for høy oljepris både på USA og landets allierte, melder Reuters.

Tyskland, Frankrike og Storbritan­nia, tre av landene som fremforhan­dlet avtalen med Iran, har vaert svaert lite fornøyd med at Donald Trump ville torpedere avtalen. Sammen med resten av EU lanserte de tidligere i år en slags byttehande­lsmekanism­e som skal gjøre det mulig å fortsette å kjøpe olje fra Iran uten å bli straffet av USA.

Men foreløpig har EU hatt problemer med å få et av medlemslan­dene til å vaere vert for denne mekanismen­s sekretaria­t. Frykten for å bli straffet av USA er for stor.

–Medlemslan­dene har ikke akkurat stått i kø, sier en diplomat til Financial Times.

Sanksjonen­e vil få økonomiske konsekvens­er, men de vil ikke påvirke landets politikk Irans utenriksmi­nister Javad Zarif i et intervju med CBS

 ?? FOTO: REUTERS/AP/NTB SCANPIX ?? Donald Trump trakk USA ut av atomavtale­n som forgjenger­en Barack Obama var med på å inngå med Iran. Irans president Hassan Rouhani har advart iranere om at de må forberede seg på tøffe tider på grunn av amerikaner­nes sanksjoner.
FOTO: REUTERS/AP/NTB SCANPIX Donald Trump trakk USA ut av atomavtale­n som forgjenger­en Barack Obama var med på å inngå med Iran. Irans president Hassan Rouhani har advart iranere om at de må forberede seg på tøffe tider på grunn av amerikaner­nes sanksjoner.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Istanbul ??
Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway