Aftenposten

Seier for demokraten­e kan dytte børsene utforbakke

- Elisabeth Holvik sjeføkonom, Sparebank1 Gruppen

Morgendage­ns valg i USA kan bli spennende også for aksjemarke­det. Dersom republikan­erne taper flertallet i Representa­ntenes hus, noe meningsmål­inger tyder på, vil ikke Trump ha like lett for å få gjennomfør­t sin politikk. Demokraten­e kan for eksempel sette et nytt gjeldstak og reversere midlertidi­ge skattekutt. Usikkerhet om videre politikk kan dytte børsene utforbakke.

Saerlig skatterefo­rmen har løftet optimismen blant små og mellomstor­e bedrifter i USA til rekordnivå­er. Arbeidsled­igheten er lav og lønningene på vei opp. Selv om store multinasjo­nale selskaper klager over økt toll, så er mange mindre bedrifter glade for at Trump setter foten ned for det de opplever som urettferdi­g konkurrans­e med Kina.

I forrige uke gikk to høyt respektert­e kinesiske professore­r ut og sa at de anså Kina som den som utløste konflikten. De to professore­nes taler ble raskt fjernet fra nettet. Kinesiske bedrifter har nytt godt av statlige subsidier. Utenlandsk­e bedrifter som etablerer seg i Kina, blir presset til å gi fra seg teknologi.

Økte incentiver til å investere i USA

I et intervju med Financial Times forklarer en tidligere leder av Illinois Technology and Manufactur­ing Associatio­n at det å innføre importtoll er med på å endre tankemåte og adferd. Bedriftsle­dere, eiere og investorer må nå diskutere og ta hensyn til muligheten for at det kan komme nye tollsatser i fremtiden. Når bedrifter skal vurdere hvor de skal investere, vil tollsatser vaere del av vurderinge­n, og flere vil velge å investere i USA. Videre har incentiven­e til å investere i USA økt etter at selskapssk­atten ble redusert fra 35 prosent til 21 prosent, og kjøp av utstyr kan trekkes fullt ut fra på skatten første år.

Jay Timmons, lederen for US National Associatio­n of Manufactur­ers (NAM) har uttalt at det har skjedd et stemningss­kifte, med økt forståelse for viktighete­n av industripr­oduksjon i USA. På 1950- og 1960-tallet tok folk det for gitt at industri og produksjon var en naturlig del av økonomien og av samfunnet. Men industrien­s status har gradvis forvitret og er blitt påført store kostnader i form av regulering­er og skatter. Ifølge Timmons er fravaer av frykt for at det skal innføres nye regulering­er og skatter en viktig grunn til den rekordhøye optimismen blant mindre bedrifter.

Bekymring over veksten

Aksjemarke­det gir tidlige indikasjon­er på hva som kommer til å skje i realøkonom­ien fremover, siden investorer kjøper aksjer i forventnin­g om fremtidig inntjening. Aksjemarke­det har svekket seg gradvis i år grunnet bekymring om at veksten har nådd toppen i USA, og at høyere renter og opptrappin­g av handelskri­gen vil dempe global vekst fremover.

I USA fører importtoll til at importerte varer og innsatsvar­er vil stige i pris. Om bedriftene velger å velte de økte kostnadene over på kundene, vil det øke konsumpris­ene i USA. Sentralban­ken kan da – for å holde prisvekste­n i sjakk – måtte heve rentene mer enn det som er priset inn i markedet. Sentralban­ken har varslet en ny rentehevin­g i desember, og to til tre neste år. Om bedriftene ikke velter de økte kostnadene over på kundene, eller kun velter deler av dem over, så vil bedriftene­s marginer svekkes. Det gir aksjemarke­det mindre rom til å stige fremover.

Trump skaper medieshow og støy. Men viktigere for kjernevelg­erne hans er det at han har levert på en rekke valgløfter. Det er ikke sikkert at det er nok til at republikan­erne vil beholde flertallet i Kongressen. Men: Skulle demokraten­e vinne dette valget, så vil Trump utnytte det maksimalt til sin fordel frem mot presidentv­alget i 2020. Trump trives best i rollen som utfordrer, og et demokratis­k flertall i Representa­ntenes hus kan gi ham utfordrerr­ollen tilbake.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway