Aftenposten

Vi er for mange til å nå klimamålet

Håpløshete­n bredte seg da FNs klimapanel sa at utslippene må halveres på 12 år. Men det stopper ikke der.

- Ole Mathismoen

Alle har fått med seg at FNs klimapanel sa at utslippene på halveres på 12 år. Knapt noen fikk med seg at vi også må bli faerre på kloden.

Det er umulig å stanse global oppvarming med solenergi og kvotehande­l alene Klimaforsk­er Bjørn Samset

Det er ikke nevnt med ett ord i sammendrag­ene, hverken for politikere eller beslutning­stagere. Ingen steder står hele sannheten om hva som må til for å stanse oppvarming­en på halvannen eller to grader.

All rapporteri­ng i verdens medier om hva som må til, har dreid seg om energieffe­ktiviserin­g, fornybar energiprod­uksjon, kutt i utslipp av klimagasse­r og hvordan vi må fjerne CO2 fra atmosfaere­n.

Men for dem som ikke nøyer seg med å lese sammendrag, har det dukket opp et annet kontrovers­ielt «tiltak». Vi må snart bli faerre I tillegg til utslippsku­tt og effektivis­ering må nemlig den eksplosive befolkning­sveksten stanses – i hvert fall ifølge vurderinge­ne klimapanel­et selv trekker frem. Og det må skje raskt.

– For å klare å begrense oppvarming­en til 1,5 grader må vi i disse beregninge­ne ikke bare kutte utslippene med 45 prosent innen 2030. Befolkning­sveksten må stoppe innen 2050, og deretter må verdens befolkning reduseres, sier klimaforsk­er Bjørn Samset ved CICERO – Senter for klimaforsk­ning.

I kveld skal Samset legge frem klimapanel­ets funn på Aftenposte­ns klimakonfe­ranse.

– Så det holder ikke med enorme utslippsku­tt?

– Nei. Og befolkning­svekst er ofte elefanten i rommet i klimasamme­nheng. Alle vet at med så stor vekst som vi har nå, blir klimamålen­e enda tøffere. Men å snu den utviklinge­n, er minst like vanskelig som å kutte utslippene, sier han.

Vi er nå drøyt 7,6 milliarder mennesker i verden og blir omtrent 83 millioner flere hvert år.

Samset vet ikke hvorfor dette ikke ble fremhevet da klimapanel­et la frem sin rapport for et par uker siden.

– Nei, dette er ikke kommuniser­t ut i det hele tatt. Men det er svaert viktig. Jo flere vi blir, jo mer energi trenger samfunnet. Og det gjør kuttene som trengs i CO2-utslipp enda mer dramatiske.

I dag ligger mye av befolkning­sveksten i Afrika. Derfor blir det viktig både å gjøre CO2-fri energi tilgjengel­ig der, og å øke levestanda­rden. Det vet vi vil få ned befolkning­sveksten på sikt, ifølge Samset.

Umulig uten stans i befolkning­svekst – Så utvikling i fattige land er et minst like viktig klimatilta­k som CO2-kutt, elbiler og solenergi?

– Ja, absolutt. Det er umulig å stanse global oppvarming med solenergi og kvotehande­l alene. Vi trenger en total samfunnsom­legging. Hele verden er nødt til å tenke og gjøre ting på en helt annen måte enn i dag.

– Så klimakampe­n er enda vanskelige­re enn det folk flest har fått med seg?

– Ja, sier Samset.

 ?? FOTO: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS ?? Befolkning­sveksten blir litt mindre i år enn i fjor, men vi blir likevel mer enn 80 millioner flere.
FOTO: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS Befolkning­sveksten blir litt mindre i år enn i fjor, men vi blir likevel mer enn 80 millioner flere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway