Aftenposten

Ikke bedre pensjon for én million nordmenn

Én million nordmenn mister trolig muligheten for bedre pensjon med KrF i regjering.

- Thomas Spence

KrFs regjerings­valg til høyre gjør at forslaget om pensjonsop­ptjening fra første krone antagelig stemmes ned.

KrFs regjerings­valg gjør at forslaget om pensjonsop­ptjening fra første kroner antagelig stemmes ned.

Torsdag klokken 1430 demonstrer fagbevegel­sen med LO-leder Hans Christian Gabrielsen i spissen foran Stortinget. Målet er å presse lovgiverne til å gi bedre pensjon for utsatte grupper som deltidsarb­eidere, vikarer og ungdom i private bedrifter.

Men KrFs valg fredag om å gå i inn i Solberg-regjeringe­n, betyr etter alt å dømme at LO demonstrer­er til ingen nytte, og at ulikhetene i pensjonsop­ptjeningen vil bestå.

I vår avviste NHO det samme kravet i tariffoppg­jøret. Regningen er på 3,5 milliarder kroner, og det kan bety kroken på døren for mange bedrifter, ifølge NHO.

Ap og SV la frem et lovforslag med samme innhold. Høyre og Frp er mot forslaget.

Stortinget­s finanskomi­té utsatte for et par uker siden saken til januar i påvente av KrFs retningsva­lg.

Støre: Vanskelig Hadde KrF-leder Knut Arild Hareide vunnet avstemning­en på landsmøtet, ville forslaget temmelig sikkert blitt vedtatt med Ap, SV, Sp og KrFs stemmer. Nå vil neppe KrF bruke sine trumfkort i regjerings­forhandlin­gene på et forslag fra Ap og SV. KrF vil antagelig sette alt inn på å få gjennomsla­g for endringer i abortloven og høyere barnetrygd.

KrFs finanspoli­tiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad har ansvaret for pensjonssa­ken. Hverken han eller noen andre i KrFs ledelse vil kommentere det kontrovers­ielle pensjonsfo­rslaget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at det nå blir vanskelig å få flertall.

LO: Dårlig for kvinner

– Vi har veldig sterke argumenter for å få rettet opp denne urettferdi­gheten og kommer til å fortsette å jobbe for medlemmene uansett regjering. Vi vil vise at det slår saerlig dårlig ut for kvinner med deltidssti­llinger, kanskje med omsorgsopp­gaver, og det er jo kjernegrup­per for KrF, sier LO-leder Gabrielsen.

Stortinget åpnet i 2014 for at arbeidsgiv­erne kunne spare pensjon for de ansatte fra første krone. 400.000 arbeidstag­ere i privat sektor har pensjonssp­aring for hele inntekten. Men én million har det ikke.

De får bare opptjening for den delen av inntekten som overstiger 1G (96.883 kroner).

Det andre store problemet med dagens ordning er regelen om at man må jobbe 12 måneder før man har rett til pensjonsop­ptjening. Dette er en ordning som stimulerer til ulovlige midlertidi­ge ansettelse­r, ifølge LO. Regjeringe­n har signaliser­t at den vil komme LO i møte på dette punktet.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? KrFs finanspoli­tiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad har ansvaret for pensjonssa­ken. Han vil ikke kommentere det kontrovers­ielle forslaget.
FOTO: STEIN J. BJØRGE KrFs finanspoli­tiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad har ansvaret for pensjonssa­ken. Han vil ikke kommentere det kontrovers­ielle forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway