Aftenposten

Oslo bør betale tilbake eiendomssk­atten

-

De gir seg ikke, de innbitte motstander­ne av Oslo kommunes eiendomssk­att som de rødgrønne valgvinner­ne innførte i 2016. Etter et fullstendi­g tap i tingretten foreligger nå dom i Borgarting lagmannsre­tt.

På hovedpunkt­et taper saksøkerne også denne gang. Deres viktigste argument er at bunnfradra­get på fire millioner kroner er satt for høyt, slik at en for liten andel av Oslos befolkning betaler eiendomssk­att. Saksøkerne har varslet anke til Høyesteret­t.

Derimot har gruppesøks­målet vunnet frem på et annet punkt: Oslo kommune innførte eiendomssk­atten på en ulovlig måte. Eiendomssk­att må skrives ut innen 1. mars hvert år, men det første året har kommunene forlenget frist, til 30. juni. Kommunen forholdt seg dermed til 30. juni som frist i 2016. Lagmannsre­tten mener dette er en gal tolkning av loven, fordi Oslo hadde eiendomssk­att også på 1990-tallet. Da er ikke 2016 «første året» i lovens forstand, siden det egentlig er en gjeninnfør­ing.

Siden skatteregn­ingene ble skrevet ut etter 1. mars i 2016, er derfor vedtakene om eiendomssk­att i 2016 ugyldige, mener lagmannsre­tten. Saksøkerne skal ifølge dommen få pengene for 2016 tilbake. Det er ikke helt enkel jus, og tingretten tolket som kjent loven annerledes. Likevel er avgjørelse­n pinlig for Oslo kommune.

Eiendomssk­atten er vanskelig nok å forsvare som det er for byrådet. Ulovlig eiendomssk­att er uforsvarli­g.

Eiendomssk­att var kanskje det aller viktigste temaet i valgkampen og et høyprofile­rt tiltak fra Johansen-byrådet for å skaffe inndekning for valgløfter. Argumentas­jonen fra lagmannsre­tten er langt mer detaljert og overbevise­nde enn tingretten­s på dette punktet.

Oslo kommune burde altså ha ventet til 2017 for å rekke fristen og sikre at utskrivnin­gen var i tråd med loven. «Hensynet til kommunens behov for skatteinnt­ekter tillegger lagmannsre­tten i denne sammenheng mindre vekt», skriver lagmannsre­tten.

Om dommen blir rettskraft­ig på dette punktet, reises spørsmålet om Oslo kommune også bør tilbakebet­ale eiendomssk­atten til alle som betalte i 2016, ikke bare de som saksøkte. Det vil innebaere en utgift for kommunen på rundt 250 millioner kroner.

Det er penger byrådet selvsagt gjerne skulle brukt på å fullføre sine løfter om barnehaged­ekning og eldreomsor­g frem mot valget neste år. Men både av taktiske hensyn og i en ren rettferdig­hetsbetrak­tning bør kommunen betale denne summen tilbake til alle som har fått skatten ilagt i 2016.

Eiendomssk­atten er vanskelig nok å forsvare som det er for byrådet. Ulovlig eiendomssk­att er uforsvarli­g.

At mange tusen boligeiere skal måtte akseptere en skatteregn­ing de ikke skulle ha hatt, kun fordi de ikke har gått til søksmål, er ikke rimelig. Blir dommen stående, gjør byrådet lurt i å betale tilbake pengene.

 ??  ?? De rødgrønne innførte eiendomssk­att i Oslo i 2016.
De rødgrønne innførte eiendomssk­att i Oslo i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway