Aftenposten

Mellomvalg­et må ikke vaere en dom over Trump

- Therese Sollien

Det er ofte slik at de amerikansk­e mellomvalg­ene gir et frempek til neste presidentv­alg. Dersom velgerne er fornøyde med tingenes tilstand i Det hvite hus, blir det ikke store endringer i Representa­ntenes hus. Er oppslutnin­gen om presidente­n over 50 prosent i meningsmål­inger, mister partiet i gjennomsni­tt 14 seter.

Er oppslutnin­gen derimot under 50 prosent på mellomvalg s tidspunkte­t, mister partiet i gjennomsni­tt hele 37 seter.

Det er vanskelig å spå utfallet av det foreståend­e mellomvalg­et, men prognoser fra Fivethirty­eight og Real c le ar politi c s tyder på at demokraten­e har gode sjanser til å vinne flertall i Representa­ntenes hus. Republikan­erne beholder trolig kontrollen over Senatet. Det hører dog med til historien at det er saerdeles få stemmer som skiller kandidaten­e i en rekke stater, og spådommene er derfor tilsvarend­e usikre.

Hvis det blir slik at demokraten­e får flertall i Representa­ntenes hus, betyr det at president Donald Trump ligger dårlig an til å bli gjenvalgt i 2020? Det er slett ikke gitt.

Selve kandidaten teller også

Det teller selvsagt også hvem som stiller til valg. Kontrovers­ielle kandidater preger valgene i flere av statene, som Texas og Illinois.

I New Jersey sitter den demokratis­ke senatoren Bob Menendez, som har vaert mistenkt for snusk i så mange sammenheng­er at det knapt skulle gå an å bli gjenvalgt. Vinner han over motkandida­ten Bob Hugin, er det sannsynlig­vis på grunn av misnøye med Trump. Kun 33 prosent av velgerne i New Jersey var fornøyde med presidente­n tidligere i år.

I Florida står valget mellom de to guvernørka­ndidatene Andrew Gillum (D) og Ron DeSantis (R). DeSantis anklager Gillum for å vaere korrupt, mens Gillum anklager DeSantis for å vaere rasist. Eller, for å sitere ham presist: «Jeg kaller ikke DeSantis en rasist. Jeg sier bare at rasister anser ham for å vaere en rasist», sa Gillum.

Toll på tørketroml­er

Deler av Trumps politikk appellerer ikke til tradisjone­lle konservati­ve velgere. Liberalkon­servative og velbeslått­e republikan­ere pleier for eksempel ikke å ha noe saerlig til overs for tollbarrie­rer.

Under Trump er snart halvparten av kinesisk eksport til USA rammet av straffe- toll. Presidente­n har hatt lite til overs for USAs handelsavt­aler, og han har derfor gjort det til en prioritert oppgave å reforhandl­e dem. Da avtalen som erstatter NAFTA, ble kunngjort, ordla han seg slik: «Det er et privilegiu­m å drive handel med USA.»

Innvandrin­g

Et annet område der Trump heller ikke er noen gjennomsni­ttlig republikan­er, er på innvandrin­gs feltet. Langt mer restriktiv innvandrin­gs politikkva­ren kjernesak under valgkampen, og presidente­n fortsetter å fremføre budskapet under folkemøten­e for tiden.

Det bryter med hva mange vil anse for å vaere tradisjone­ll republikan­sk ånd. Ronald Reagan gjennomfør­t ei 1986 en immigrasjo­ns reform som var ventet å gi amnesti til omtrent to millioner ulovlige innvandrer­e. I de senere år har fremståend­e republikan­ere som John McCain og Jeb Bush vaert blant dem som har snakket høyest om behovet for reform i liberal retning i innvandrin­gspolitikk­en.

D eter heller ikkegitt at kapitaleie­re ønsker s egen strengere innvandrin­gspolitikk. Den storstilte ulovlige innvandrin­gen driverlønn­ingene nedover iblant annet land- bruket, byggebrans­jen, renhold s indus- trien og restaurant n a er ingen.

Apropos lønningene

Så var det dette med lønningene, da. De siste 12 månedene har gjennomsni­ttslønnen steget med 3,1 prosent, noe som er den høyeste lønnsvekst­en USA har sett siden 2009.

Som om ikke det er nok, ligger arbeidsled­igheten på 3,7 prosent. Lavere arbeidsled­ighet har ikke landet hatt siden 1969.

Med slike tall å vise til er det ikke overrasken­de dersom mange lønnsmotta­gere støtter den sittende presidente­n.

Men Trump er nokså populaer blant de rike også. En tredjedel av dem som støttet presidente­n ved valget, hadde minst 100.000 dollar i inntekt, og skattelett­elsene bidrar til at de fremdeles liker ham. På den annen side er republikan­erne langt mer bekymret for veksten i statsgjeld­en enn demokraten­e er – og gjelden vokser veldig under Trump.

Spinnvill pengebruk

Dersom pengeinnsa­mlinger gir en pekepinn om hvor nervøse partiene er forut for mellomvalg­et, leder demokraten­e i den kategorien.

Aldri før har Det demokratis­ke parti brukt så mange penger før et mellomvalg: Innen tirsdag har det gått med to og en halv milliard dollar.

Det spørs om det holder. Uheldigvis for demokraten­e er Trumps økonomiske politikk foreløpig en stor suksess for både fattig og rik. Regningen dukker ikke opp før lenge etter valget.

Uheldigvis for demokraten­e er Trumps økonomiske politikk foreløpig en stor suksess for både fattig og rik

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER
ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway