Aftenposten

– Petersons forklaring­er er unyanserte og forenklede

Vitenskaps­kvinner kjenner seg ikke igjen i stjerne-professore­ns påstander om forskjelle­ne mellom kvinner og menn i Norge.

- Thea Storøy Elnan

Etter at den canadiske psykologip­rofessoren Jordan Peterson gjestet Norge i slutten av oktober, ble det på nytt en stor debatt om kvinner, menn og likestilli­ng. I Norge, som er verdens mest likestilte land, blir kjønnsfors­kjellene bare større, forklarte professore­n fra scenen foran et fullsatt Oslo Konserthus.

Han lener seg på forsknings­funn gjort over tid, som viser en tydelig tendens: Kvinner og menn i likestilte land med stor frihet, velger ofte kjønnstypi­ske yrker (se faktaboks).

Fenomenet kalles «The Gender-Equality Paradox».

Biologiske trekk

Ifølge Peterson er forklaring­en at kvinner og menn har biologiske trekk som gjør dem rustet til ulike arbeidsopp­gaver.

– Jeg synes det er trist når folk lager stereotype­r og presser noe som er stort og komplekst, inn i superpopul­istiske og enkle forklaring­er. Slike overforenk­lede modeller er veldig lett å misbruke. Det er lett å tenke at det er det Jordan Peterson driver med, sier biologipro­fessor Anne SverdrupTh­ygeson.

Uforståend­e

Hun er professor i bevaringsb­iologi ved NMBU og har forsket på insekter i mange år. Hun er en av tre naturviten­skapelige forskere som er blitt nominert til Brageprise­n i kategorien populaervi­tenskap i år for boken Insektenes planet.

Dessuten ble hun fredag den første kvinnen til å bli tildelt Kristine Bonnevie-prisen. Den fikk hun for sin formidling av biologifag­et.

Anne Sverdrup-Thygeson stiller seg uforståend­e til å bruke biologiske forskjelle­r mellom menn og kvinner som forklaring på hvorfor noen ikke velger en karriere i STEM-fagene.

Kunnskapen om hvor komplekse mennesker er, blir bare større. For eksempel om at gener kan skrus av og på gjennom hele livet, avhengig av miljøet rundt oss, forklarer Sverdrup-Thygeson. Det betyr at mennesker er mer fleksible enn vi har antatt.

– Selv om det skulle vise seg å vaere gjennomsni­ttsforskje­ller mellom kjønnene, er det ikke sikkert disse forskjelle­ne er så spennende. Spennet innenfor hvert kjønn er enormt stort og vanskelig å lage stereotypi­er av. Poenget må vaere at hvert individ får anerkjenne­lse og blir sett for den de er, enten man er han, hun eller hen, sier hun.

Hun føler ikke at det at hun er kvinne, har påvirket den naturviten­skapelige karrieren.

– Jeg er fantastisk heldig som lever i dette århundret og ikke i det forrige. Ta Kristine Bonnevie, Norges første kvinnelige biolog. Selv faren hennes mente at kvinners plass var i hjemmet. Takk og lov for at jeg er forsker i Norge.

Hun tror rollemodel­ler og mentorer har mye å si for at flere kvinner skal ta plass i de naturviten­skapelige fagene. Mannlige så vel som kvinnelige.

– Insektsfor­skning er et mannsdomin­ert felt innenfor biologien internasjo­nalt, og det er i stor grad menn som har oppfordret meg til å søke stilling eller gå videre i karrieren. Jeg har møtt unge kvinner som tenker at dersom de skal jobbe i de tyngre STEM-fagene, så må de vaere supergenie­r. Sånn er det ikke. Man må jobbe for å bli god.

– Komplekst samspill

Katharina Vestre er biokjemike­r ved Universite­tet i Oslo og har skrevet boken Det første mysteriet, om hvordan mennesket blir til i livmoren. Hun mener det er forenklet å se på kjønn som en todelt kategori.

– Hvordan vi utvikler oss, avhenger av et komplekst samspill mellom gener, hormonakti­vitet og miljø. Det holder ikke å si at hvis du har x-kromosomer, så er du mann, har du xx, er du kvinne. Et gen på y-kromosomet igangsette­r produksjon­en av mannlige kjønnshorm­oner, men det kan vaere stor variasjon i hvordan cellene

respondere­r på disse hormonene, sier hun.

Samtidig tror hun mennesker, i likhet med andre dyr, har medfødte egenskaper som påvirker adferden vår. Mange dyr har også kjønnsspes­ifikk adferd, men de må ikke forholde seg til reklame, TV-serier og ulike forventnin­ger på samme måte som mennesker.

– Hvis du forteller et barn at «du er gutt, så du burde like biler og bli ingeniør», blir det jo en selvoppfyl­lende profeti. En viktig grunn til at jeg ble interesser­t i naturviten­skap, var at faren min alltid har fortalt meg spennende ting om verdensrom­met, dyr og planter. Det hadde vaert synd om han aldri gjorde det fordi jeg var jente, sier Vestre.

– Peterson er unyansert

Hun har aldri opplevd motstand i sitt fagfelt fordi hun er kvinne.

– Men jeg har lagt merke til at det er en stor overvekt av kvinner blant de yngre forskerne, mens det er flere menn blant de eldre.

Vestre mener at Petersons forklaring­er er unyanserte og grovt forenklede.

– Vi kan finne statistisk­e forskjelle­r mellom kvinner og menn, men samtidig er det stor variasjon innen hver gruppe. Selv om menn biologisk sett er bedre disponert for å få større muskelmass­e enn kvinner, vil jeg anta at de aller fleste menn ville tapt en boksekamp mot Cecilia Braekhus.

Større forskjelle­r

For fysiker Anja Røyne, forfatter av boken Menneskets grunnstoff­er, har menn alltid vaert i flertall i miljøet rundt henne. Både i tiden som student på NMBU og som ansatt ved Fysisk institutt ved Universite­tet i Oslo. Men hun har aldri følt seg som en pionér i et mannsmiljø.

– Dersom det er blitt gjort et poeng ut av at jeg er kvinne, har det vaert positivt. Folk er ganske bevisste på kjønnsbala­nse.

Hun tror ikke det er noen grunnlegge­nde biologiske forskjelle­r som gjør at kjønn velger ulikt. Etter hennes erfaring er det mye større forskjelle­r mellom folk enn mellom kjønn.

– Å velge fysikk er gjerne mer aktuelt for flere menn enn kvinner, fordi de har flere rollemodel­ler. Det er et behagelig, men også naturlig valg å velge en vei der du er blant mange. Men jeg hører ofte at de kvinnene som velger fysikk, også er blant de beste forskerne, sier Røyne.

Røyne mener det fine med den norske arbeidsmod­ellen er at folk kan ta de yrkesvalge­ne de vil, uten å måtte forholde seg til biologi. Hun forteller om en kollega i USA som måtte skjule at hun var gravid for arbeidsgiv­eren slik at hun kunne utsette å få sparken.

– Jeg fikk to barn mens jeg holdt på med doktorgrad­en og et tredje da jeg var post. doc. Jeg fikk permisjon og støtte på alle mulige måter.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Den canadiske psykologip­rofessoren Jordan Peterson gjestet Norge 24. oktober i år og skapte på nytt en stor debatt om kvinner, menn og likestilli­ng.
FOTO: SIGNE DONS Den canadiske psykologip­rofessoren Jordan Peterson gjestet Norge 24. oktober i år og skapte på nytt en stor debatt om kvinner, menn og likestilli­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway