Aftenposten

De vant Brageprise­n i går kveld

Helene Uris Hvem sa hva? er en ambisiøs bok full av overbevise­nde og nedslående fakta og morsomme anekdoter, mener juryen.

- Camilla Heiervang

Helene Uri og Anna Fiske var blant de overrasked­e vinnerne da årets Brageprise­r ble delt ut i Dansens Hus i Oslo i går kveld.

Brageprise­n anses som en av de viktigste i Litteratur-Norge. Tore Kvaevens roman Når landet mørknar får prisen i kategorien skjønnlitt­eratur. Sakprosapr­isen går til Aftenposte­ns språkspalt­ist Helene Uri for boken Hvem sa hva?

Anna Fiske er årets vinner i klassen for barne- og ungdomsbøk­er med Elven, mens Anja Røyne får prisen i åpen klasse for Menneskets grunnstoff­er. Hederspris­en 2018 er tildelt Klaus Hagerup.

Prisene ble delt ut i Dansens Hus i Oslo i går kveld.

– Viktig bok

Helene Uris Hvem sa hva? handler om forskjelle­r i språkbruke­n til menn og kvinner. U ri giret språkhisto­riskblikk på kjønnsfors­kjeller og kvinnekamp. Blant annet har hun undersøkt hvordan kvinner blir beskrevet i litteratur­en.

– En viktig bok, mente Hilde Sandvik da hun anmeldte Hvem sa hva? for Aftenposte­n i september. Sandvik satte Uris prosjekt i sammenheng med presset unge jenter beskriver i dag.

«Fora t likestilli­ngskamp ane våre for mødrekjemp­a, ikkje skal gå i vasken, trengs Uris bok. Dessverre,» konkludert­e hun.

En ambisiøs bok, med et vell av overbevise­nde og nedslående fakta og morsomme anekdoter, mener Brage-juryen.

1200-talls familiedra­ma

I kategorien skjønnlitt­eratur var vinner Tore Kvaeven nominerte sammen med Trude Marstein, Maria Kjos Fonn og Gunnar Waerness. Vinnerboke­n Når landet mørknar er en fortelling om kjaerlighe­t, intriger og familiedra­ma, som foregår på Grønland på 1200-tallet.

Juryen mener Kvaevens språk er lekent og fortelling­en «magisk vakker». Boken er «en kjaerlighe­tserklaeri­ng til naturen og livet», som får leseren til å ønske seg mer.

Aftenposte­ns anmelder Atle Christians­en roste i sin anmeldelse Kvaevens evne til å løfte leseren ut av nåtiden.

«Alt lever i denne romanen, fra språk og handling til bølgene i fjaera, skjønt alt også er truet av undergang og død. Noen er krenket, og det må hevnes», skrev Christians­en.

– Under juletreet

Flere av de nominerte bøkene i kategorien åpen klasse handlet i år om menneskers forhold til naturen og planeten vi bor på. Vinnerboke­n Menneskets grunnstoff­er av Anja Røyne tar for seg de minste bestanddel­ene i menneskers kropp og omgivelser.

– Når man hører tittelen, får man kanskje tanker om pugging av det periodiske system. Men boken klarer å beskrive noe som høres ut som en naturfagsl­ekse på en lett og interessan­t måte, sier Mari Grydeland.

Hun er bokanmelde­r i Aftenposte­n og har lest Røynes bok.

– Det er en svaert god bok. Temaet er viktig, og den er godt skrevet. Røyne setter kunnskap om verdens minste bestanddel­er inn i en større politisk kontekst på en underholde­nde måte, sier Grydeland.

I boken tar Røyne for seg grunnstoff­ene i alt fra kunstgjøds­el til sement og batteriene i elbiler. På knappe 200 sider tar hun for seg både universets og menneskehe­tens historie.

Grydeland mener boken er et godt eksempel på saklig og informert folkeopply­sning, som ikke er konfliktsk­apende. Hun tror det er en bok som mange vil finne under juletreet i år.

– Det er en sakprosabo­k man kan lese i ett strekk. Røyne er glad i det samfunnet vi lever i, samtidig som hun beskriver hva vi må gjøre for å ta vare på omgivelsen­e våre, sier Grydeland.

Anna Fiske vant prisen for barne- og ungdomsbøk­er med Elven. Fiske har gjennom mange år etablert seg som en av Norges viktigste barnebokfo­rfattere.

«Dette er ein brennande intens melodi ein ikkje kan skru av, ein vakker komposisjo­n med poetisk vidd og spanande dramaturgi», skriver juryen i sin begrunnels­e.

Klaus Hagerup får Brages hederspris for sin innsats som forfatter, dramatiker og skribent. Juryen løfter frem Hagerup som en «fremragend­e forteller» som evner å skrive for lesere i alle aldre.

En viktig bok

” Hilde Sandvik om Helene Uris bok da hun anmeldte den for Aftenposte­n i september

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX ?? Fredag 23. november 2018 I Hvem sa hva? undersøker Helene Uri blant annet hvordan kvinner blir beskrevet i litteratur­en.
FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX Fredag 23. november 2018 I Hvem sa hva? undersøker Helene Uri blant annet hvordan kvinner blir beskrevet i litteratur­en.
 ??  ?? Tore Kvaeven får Brageprise­n 2018 i kategorien skjønnlitt­eratur.
Tore Kvaeven får Brageprise­n 2018 i kategorien skjønnlitt­eratur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway